Nisu znali da li Slobodan Milošević ima neko tajno oružje, ili jednostavno nije normalan

Izvor: B92, 11.Mar.2021, 09:40

"Nisu znali da li Slobodan Milošević ima neko tajno oružje, ili jednostavno nije normalan"

Beograd -- Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević umro je na današnji dan pre 15 godina.

Milošević je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde mu je suđeno za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Milošević je umro 11. marta 2006. godine u Sheveningenu, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990. godine, izabran je za predsednika Srbije, a nešto ranije iste godine prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Haški tribunal objavio je 27. maja 1999. godine, optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a izručen Tribunalu 28. juna.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić rekao je u Jutru TV Prve da se i danas seća tog dana kada su mu javili da je Milošević umro.

"Sećam se tog dana. Milošević je pre 15 godina ubijen u Hagu. Meni je javio Dragoljub Karić iz Moskve. Prvo nismo verovali a onda su javili i zvanično. On je mučki ubijen u Hagu jer je branio svoju zemlju i pravdu", rekao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima Milošević je ubijen tako što je lečen na pogrešan način.

"On i ja smo razgovarali da se premesti u Rusiju, da bi mu oni pomogli. On je i napisao Rusima jedno pismo, ali ne volim da pričam o tome kad njega nema. Da ne ispadne da su ga Rusi izdali... Ali nisu odgovorili na to pismo", rekao je Mrkonjić.

Istakao je da su u Hagu Miloševića svi poštovali.

"Ta Jugoslavija koja se tamo napravila je na neki način impresionirala sve nas koji smo dolazili tamo", rekao je Mrkonjić.

Povodom 15 godina od Miloševićeve smrti oglasio se i lider Nove Srbije Velimir Ilić. On je u izjavi za Danas rekao da je bio žestoki borac protiv režima Slobodana Miloševića, ali da ne može da se otme utisku da je ogromna sramota što je bivši predsednik Srbije sahranjen pod nekim drvetom u privatnom dvorištu, pored ulice.

Ilić kaže da je Milošević preuzeo ulogu da se suprotstavi celom svetu.

"Išao je na sve i ništa. Na jednoj večeri sa Holbrukom, kojoj su prisustvovali i pokojni Zoran Đinđić i Vladan Batić, on nam je rekao da su Amerikanci pred bombardovanje Srbije nazvali Miloševića, upozoravajući ga da će poleteti iz Avijana. On im je rekao – samo vi vršite svoj posao – i odbio je sve zahteve Kristofera Hila i Holbruka. Holbruk nam je rekao da nisu bili načisto da li Milošević takvim stavom pokazuje da ima neko tajno oružje, ili jednostavno nije normalan. Sa današnjeg stanovišta gledano ta njegova odluka je bila ishitrena, jer je mogao da pregovara, budući da su Amerikanci tada nudili da Srbija dobije celu Metohiju, ali je on tražio celo KiM“, rekao je lider Nove Srbije za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.