Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od promena u BiH

Uveliko se spekuliše da će Dodikov SNSD i Bosićev SDS ponovo sklopiti sporazum o zajedničkom nastupu na nivou BiH

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Iako su objavljeni rezultati opštih izbora u BiH nekompletni i nezvanični, u javnosti se uveliko spekuliše da glasovi iz takozvanih vreća koje su stigle sa birališta u inostranstvu i još nisu prebrojani neće ništa promeniti i da će vlast u toj zemlji i u naredne četiri godine činiti odranije „dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poznata lica”.

Dilemu nemaju ni politički analitičari, i oni se slažu da su i ovi izbori na vlasti ostavili one koji BiH „već dve decenije drže na korak ili dva do propasti”. Prema njihovom mišljenju, izborni rezultat, koji je izraz volje nešto malo više od polovine biračkog tela, sasvim sigurno nagoveštava da „najavljivanih očekivanih promena neće biti”, zemlja se neće, kako ocenjuju, „ispetljati iz opasnog kruga siromaštva”, ostaće i dalje u „ekonomskom i političkom ćorsokaku”.

„Pobednici”, međutim, demantuju takva razmišljanja i u prvim istupima najavili su da će „veoma brzo uspostaviti vlast na svim nivoima” i da se neće ponoviti situacija koju smo imali nakon izbora 2010. kada se na formiranje vlasti u Federaciji BiH čekalo šest meseci, a na nivou BiH čak 15 meseci. One koji su im dali poverenje i dalje bombarduju porukama da ih „neće izneveriti” i da se mogu nadati „boljim vremenima”.

Na važnost brzog formiranja nove vlasti podsetila je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je pohvalila veliku izlaznost na sedmim opštim izborima u BiH.

„Dok čekamo potvrdu konačnih rezultata, nadam se brzom formiranju vlada i institucija na svim nivoima da bi u što kraćem roku počelo rešavanje ključnih pitanja”, poručila je Eštonova.

Što se tiče formiranja vlasti u Republici Srpskoj, njen novi-stari predsednik Milorad Dodik veruje da će to ići glatko. On najverovatnije računa na činjenicu da je njegov SNSD u koaliciji sa DNS-om i SP-om od četiri nivoa glasanja pobedio u tri, pri čemu je izgubio samo u trci za srpskog člana Predsedništva BiH. Sa malom razlikom u broju glasova Željku Cvijanović pobedio je kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić, koga u političkim krugovima u Sarajevu već predstavljaju kao „čoveka sa kojim se može praviti kompromis”.

Od devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS, SNSD je vodeća partija u šest, dok je Savez za promene, predvođen SDS-om Mladena Bosića pobedio u samo tri. Dodikov SNSD porazio je SDS i u trci za Predstavnički dom Parlamenta BiH, jer je u dve od tri izborne jedinice osvojio većinu glasova.

Iako SNSD nije dobio apsolutnu većinu na nivou RS, Dodik smatra da će moći da vlada komotno i da će sa sadašnjim koalicionim partnerima, koji su na ovim izborima zadržali raniju poziciju ili su čak bolje prošli, i eventualno nekim novim, imati većinu u Narodnoj skupštini RS.

„Imamo komotnu situaciju i sa većinom u Narodnoj skupštini RS da bismo brzo formirali vlast”, rekao je on na jednoj od stranačkih konferencija.

Iste ili slične izjave stižu i iz Saveza za promene, prvenstveno iz SDS-a, u kome tvrde da je „SNSD na ovim izborima izgubio”, a da su „oni” ostvarili „ogromnu vlast”.

Pojedini mediji prenose da će Dodik, koji imenuje i mandatara za sastav nove vlade RS, „napraviti široku koaliciju” jer „želi da menja Ustav RS” kako bi vratio neke nadležnosti koje su ranije, što silom, što milom, prenesene na nivo BiH. Mogućnost ustavnih promena odmah nakon izbora on je najavio i u predizbornoj kampanji.

Jedino što je zasad izvesno to je da Dodik zasigurno ide prema drugom mandatu predsednika, a kakav će biti odnos snaga u Narodnoj skupštini RS o tome je, ipak, preuranjeno govoriti, jer će konačni rezultati izbora biti objavljeni do 11. oktobra, a u međuvremenu biće prebrojano i 40.000 glasova koji će stići iz dijaspore.

Prema prvim projekcijama, u trci za Predstavnički dom Parlamenta BiH SNSD je osvojio šest mandata (u dosadašnjem sazivu imao je osam), dok je SDS dobio pet mandata (imao je četiri), a po jedno poslaničko mesto uspeli su da zadrže DNS i PDP.

Dodik je ranije izjavio da očekuje „isti broj mandata” u Predstavničkom domu, što nije isključeno s obzirom na to da brojanje svih glasova nije završeno. Međutim, uveliko se spekuliše da će SNSD i SDS ponovo sklopiti sporazum o zajedničkom nastupu na nivou BiH, što je Dodik na neki način i najavio jer je rekao da je „već pozivao lidera SDS-a Mladena Bosića kako bi razgovarali”.

D. Stanišić

objavljeno: 15.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Postizborna BiH: Ko će s kim u koaliciju?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Okt.2014

Autori: Prva analiza i Dženana Karabegović..Tri dana nakon izbora, bosanskohercegovačka javnost spekuliše ko bi mogli biti mogući koalicioni partneri u toj zemlji. Ako je suditi po dosadašnjim koalicijama, niti jedna tamošnja državna vlast do sada nije imala ni približno isti program, pa je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.