Ništa od masovnih grobnica: Hram Hrista Spasa spasen lažnih optužbi

Izvor: Vesti-online.com, 03.Avg.2016, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od masovnih grobnica: Hram Hrista Spasa spasen lažnih optužbi

Pored hrama Hrista Spasa u Prištini prekopane su sve tri naznačene lokacije i na nijednoj nije pronađena masovna grobnica, na koju su posumnjalo kada su nakon 16 godina na takvu mogućnost ukazala trojica Albanaca.

Sekretar Kancelarije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović istakao je da je izvesno da ni na jednoj lokaciji kod Rektorata Univerziteta u centru Prištine nema ni posmrtnih ostataka ni grobnica.

On je podvukao važnost što je ovom istragom odgovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na prijavu svedoka da se pored nezavršenog pravoslavnog hrama Svetog Spasa nalazi grobnica stradalih 1999. godine.

- To je bilo opterećujuće i za porodice, i za srpsku i kosovsku javnost - kazao je on.

U pretrazi terena su učestvovali predstavnici Komisije za nestala lica Prištine i Beograda, Tužilaštva Kosova, Euleksa, predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta, a nadgledao je Kfor.

Predsednik Komisije nestalih i kidnapovanih Albanaca Prenk Đetaj je insistirao da se pretraže sve sumnjive lokacije. On smatra da je na prostoru KiM ostalo još tridesetak takvih lokacija na kojima su navodno sahranjeni posmrtni ostaci Albanaca.

Kao argument da se krene sa pretragom porte hrama Hrista Spasa bila je izjava direktora Kancelarije za sudsku medicinu Ministarstva pravde Kosova Arsima Grdžalijua koji je tvrdio da ima pouzdane podatke da se pored hrama Hrista Spasa u Prištini nalazi masovna grobnica. U medijima na albanskom jeziku potom su citirane izjave tri svedoka koji su navodno "tokom rata videli da bager kopa tokom noći".

Pravoslavna crkva u Prištini bila je meta ozbiljnog političkog prepiranja. Nekoliko kosovskih političara najavljivalo je da će je srušiti. Ta crkva bila je pretvorena u javni nužnik, u njoj je oskudno odevena pevačica snimala spot, alpinisti su se penjali na nju, a u pojedinim medijima se neretko opisivana kao "delo Slobodana Miloševića".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.