Ništa od dogovora; Ukrajina: Spremni smo, Putin ima odgovor

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 17:22

Ništa od dogovora; Ukrajina: "Spremni smo", Putin ima odgovor

Napori da se pregovorima smiri napeta situacije duž rusko-ukrajinske granice nastaviće se u četvrtak u Beču.

I to na sastanku Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Sednica je usledila nakon bilateralnog sastanka Rusije i Sjedinjenih Država u ponedeljak u Ženevi i razgovora predstavnika Rusije i Severnoatlantske alijanse u sredu u Briselu, piše "Glas Amerike".

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će nakon sastanka u četvrtak uključene strane razmisliti o razgovorima i "odrediti odgovarajuće sledeće korake".

Prajs je u sredu rekao da Sjedinjene Države očekuju da će ruske delegacije sa tri skupa sastanaka "morati da podnesu izveštaj (ruskom) predsedniku (Vladimiru) Putinu, za koga se svi nadamo da će izabrati mir i bezbednost i znati da smo iskreni i da smo nepokolebljivi kada kažemo da nam je draži kurs diplomatije i dijaloga".

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO pozvali su Rusiju da smanji napetost i da se situacija reši diplomatskim putem, a u sredu su ponudili ideje za recipročne akcije za smanjenje rizika, poboljšanje transparentnosti i komunikacije i kontrole naoružanja.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman, koja je predvodila američku delegaciju u Briselu, rekla je na konferenciji za štampu da je sastanak predstavnika Alijanse i Rusije završen "trezvenim izazovom" za Moskvu da smanji tenzije i "odabere put diplomatije, da nastavi da se bavi poštenim i recipročnim dijalogom, kako bismo zajedno mogli da identifikujemo rešenja koja poboljšavaju bezbednost svih".

Posle skoro četvorosatnog sastanka u sredu, Vendi Šerman je rekla da "nije bilo opredeljenja za deeskalaciju, niti je bilo izjave da neće biti".

Ona je dodala da je Rusija glasno i jasno čula da je veoma teško imati diplomatiju kada je 100.000 njenih vojnika nagomilano duž ukrajinske granice i dok se izvode vežbe bojeve vatre.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da je predložio ideju o nizu sastanaka sa Rusijom, koja je tražila vreme da se vrati sa odgovorom.

"Saveznici NATO su spremni da se angažuju u dijalogu sa Rusijom, ali nećemo praviti kompromise u vezi sa ključnim principima, nećemo praviti kompromise po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje u Evropi", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Rusija je tražila bezbednosne garancije kao što je povlačenje NATO trupa i vojne opreme iz zemalja koje se graniče sa Rusijom i ograničavanje širenja 30-članog Severnoatlantskog saveza. Takođe je negirala da ima planove za invaziju na Ukrajinu.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško rekao je novinarima u sredu da su razgovori sa NATO bili duboki i sadržajni, ali je rekao da Rusija ne smatra ozbiljno NATO za odbrambeni savez koji ne predstavlja pretnju po Rusiju.

"Ako se NATO opredeli za politiku odvraćanja, mi ćemo odgovoriti politikom kontra-odvraćanja", rekao je Gruško.

"Ako se to pretvori u zastrašivanje, mi ćemo odgovoriti kontrazastrašivanjem. Ako traži ranjivost u ruskom odbrambenom sistemu, mi ćemo tražiti ranjivosti NATO-a. To nije naš izbor, ali nemamo druge opcije ako ne preokrenemo ovaj sadašnji veoma opasan tok događaja."

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je novi međunarodni samit za okončanje krize.

"Vreme je da se suštinski dogovorimo o okončanju sukoba i spremni smo da donesemo neophodne odluke tokom novog samita lidera četiri zemlje", rekao je Zelenski u utorak u saopštenju nakon sastanka sa evropskim diplomatama.

U Vašingtonu, demokratski zakonodavci u sredu su predložili sveobuhvatan paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od dalje agresije.

Akt o odbrani suvereniteta Ukrajine iz 2022. godine uveo bi sankcije ruskom bankarskom sektoru i visokim vojnim i vladinim zvaničnicima ako Putin eskalira neprijateljske akcije protiv Ukrajine.

Američki predsednik Džozef Bajden odbacio je vojnu konfrontaciju sa Rusijom u slučaju da ona odluči da napadne Ukrajinu, ali kaže da bi SAD i njihovi saveznici uveli značajne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši invaziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.