Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa kao nešto

S vremena na vrijeme, kao po inerciji, iznova se pojavljuju različite a slične inicijative za zabranu kiča i šunda. Razlikuju se po koječemu, a slične su po rezultatu budući da je do danas dojedna brzo splasnula. Ne zna se šta je zanimljivije – razlozi koji dovode do takvih ideja ili razlozi njihove propasti. U svakom slučaju ova stara pojava (ni šund ni kič nisu od juče) ne samo što ne nestaje, nego se razvija, raste i cvjeta te naprosto buja.

Iako navodno znamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o čemu se radi, nekako se ustalilo mišljenje kako se dotična devijacija u stilu i ukusu javlja isključivo na području muzike, literature ili slikarstva, tj. u stvarima duha i kulture. Možda je tako nekada i bilo, ali sad i ovdje više nipošto nije. Danas je tom korovu (a za njegov razvoj i napredak) nejaka oblast kulture sasvim nedovoljna te se proširio na ostale ljudske djelatnosti pronašavši u svakoj od njih sebi prikladno mjesto. Ovo je doba, na taj način, u svim segmentima, postalo doba pomjerenih vrednosti i iskrivljenih kriterija, odnosno kako reče još Dis „na visoko podigli se sutereni".

Čovjek, to prilagodljivo biće sposobno (poput pacova) da preživi i u najgorim uslovima, razmnoživši se do cifre od sedam milijardi, razvio je i adekvatnu masovnu proizvodnju roba i dobara, a naročito jeftinih i nekvalitetnih stvari stvorivši tako idealne uslove za procvat kiča i šunda i svakog drugog mediokritetstva, da ne kažemo osrednjosti. Već odavno gomile plastičnog đubreta i svekolikog drugog otpada (bez obzira na reciklažu) prijete da p/ostanu jedini tragovi ove civilizacije.

Šta da se radi – pitao je baćuška Černiševski još dok nije bilo bofla, satova ni kišobrana za jedan dolar. Svijet je, kao što vidimo, u golemoj krizi, a spasitelja nije na vidiku jer savaoti ne stižu kad su potrebni već kad im se prohtije. Mogu li ovi bezbrojni surogati nadomjestiti istinske vrednosti, mogu li kopije biti originalne?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.