Ništa čudno, jun je najkišovitiji mesec u godini VIDEO

Izvor: B92, 24.Jun.2019, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ništa čudno, jun je najkišovitiji mesec u godini" VIDEO

Beograd -- Nemoguće je tačno prognozirati koji deo grada će zadesiti nevreme, kaže meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović i navodi da su padavine očekivane za ovaj period.

Todorović i Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije su, gostujući u emisiji 150 minuta, podsetili građane na mere opreza koje treba preduzeti kako bi se izbegle neželjene posledice.

Ovakva količina padavina nije neobična za ovo doba godine. Kao primer, Todorović podseća da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vidikovcu i Banovom Brdu 2010. palo 100 litara kiše po metru kvadratnom, dok je u pojedinim ulicama na Banovom Brdu voda nosila automobile i ljude.

Kao delove Beograda koje je ove godine najviše pogodilo nevreme navodi priobalje reka.

"Većina padavina bila je na priobalju Save - Novi Beograd, Zemun i leva strana Dunava, odnosno Borča i Krnjača", kaže Todorović.

Na pitanje zašto je nevreme pogodilo neke delove grada, dok je neke zaobišlo, Todorović objašnjava da je to karakteristika letnjih pljuskova, jer je oblake koji brzo nastaju moguće locirati tek kada se formiraju.

"To je upravo karakteristika tih letnjih grmljavinskih oblaka koji imaju dimenziju od nekoliko kilometara. Ti oblaci relativno brzo nastaju, za 5 do 10 minuta se razvijaju i vrlo brzo uz grmljavinu počnu i pljuskovi. Kako su slabije pokretni onda se na jednom mestu, na jednoj lokaciji, izluči velika količina padavina za kratko vreme", navodi on.

Prosečna junska količina padavina iznosi 85 litara po kvadratnom metru i upravo je jun najkišovitiji mesec u godini. Juče je, ipak, u jednom danu u Borči palo 104 litra po kvadratnom metru, dok je na području Zemuna, Bežanijske kose i Novog Beograda palo između 50 i 70 litara po kvadratnom metru.

Goran Nikolić ispred Sektora za vanredne situacije kaže da službe inspekcije treba da budu ozbiljnije, ali i da objekte koji nisu bezbedni treba napustiti.

"Tamo gde su javni objekti i gde postoji problem nadiranja voda, treba napustiti taj prostor, jer očigledno nije bezbedan", navodi Nikolić.

Kada je u pitanju rad Sektora za vanredne situacije navodi da je bilo dosta poziva, ali da nisu svi bili ozbiljni i apeluje na građane da u kritičnim situacijama treba da ostanu pribrani.

Godišnje u Srbiji pogine između 10 i 15 ljudi od udara groma, pa u slučaju da se neko od građana zadesi napolju tokom nevremena, Nedeljko Todorović kaže da je preventiva najbitnija. On navodi da protivgradna zaštita ne može da bude potpuna, ali da protivgradna odbrana radi po proceduri.

"Treba na vreme razmišljati gde se skloniti. To su pre svega čvrsti objekti", dodaje.

Tokom nevremena koje je zadesilo region od udara groma u Zenici stradao je Asmir Š. (39), dok je Nenad C. iz Kule preživeo i sada je na ispitivanjima.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.