Nismo tražili pomoć Turaka u vezi KiM

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo tražili pomoć Turaka u vezi KiM

Šef srpskog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović negira da je Beograd tražio od Turske pomoć i posredovanje u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović je rekao za "Danas" da nema potrebe za takvim turskim angažovanjem, jer se dijalog u Briselu vodi uz posredovanje EU.

Turski mediji su javili da je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao da su "Srbi tražili veće (tursko) angažovanje, jer su videli da je Turska ostala neutralna u uspostavljanju odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << između Srbije i BiH", te da je i sama Ankara zainteresovana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Stefanović je ocenio da će jučerašnja akcija Euleksa i Kfora u Zubinom Potoku u velikoj meri da optereti nastavak dijaloga 2. septembra, jer će dodatno iskomplikovati situaciju na terenu i otežati položaj Srba.

On tvrdi da pregovori u Briselu, ipak, neće biti dovedeni u pitanje, jer je Beograd opredeljen za dijalog i postizanje rezultata.

Stefanović je rekao da bi za pregovarački proces i situaciju bilo korisno da se ne sprovode aktivnosti koje vode zastrašivanju i podizanju nervoze kod Srba na severu Kosmeta.

"Važno je da svi budemo opredeljeni za iskorenjivanje kriminala, kao i da se odgovorni ili osumnjičeni za krivična dela dovedu pred lice pravde, ali to pravilo ne može da se prekida na Ibru, mora da postoji i s druge strane reke", rekao je Stefanović.

On smatra da je rasprava o Kosmetu u Savjetu bezbednosti UN pokazala da "postoje delovi međunarodne zajednice koji ne žele da na adekvatan način pošalju jasnu poruku Savjeta bezbjednosti o ovoj vrlo ozbiljnoj situaciji".

"Time navode Prištinu da potpuno neosnovano pomisli da ima podršku za aktivnosti koje vode nasilju, iza čega ne bi stali ni oni koji podržavaju kosovsku nezavisnost", rekao je Stefanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.