Nismo Hrvati

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 13:57

"Nismo Hrvati"

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u saopštenju je oštro osudio "neistinite optužbe Mirka Bajića spram Hrvata i hrvatskog predsednika Zorana Milanovića".

Na izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojoj Bunjevce naziva Hrvatima, reagovao je predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić koji navodi da je reč o neprimernom istupu predsednika ozbiljne evropske države.

Tim povodom je predsednik DSHV Tomislav Žigmanov u pisanom obraćanju naveo da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "u Srbiji nastavila stara praksa osporavanja hrvatskog identiteta Bunjevaca" koju prate i "oni mjesni Hrvati koji sebe od skorijeg vremena nazivaju Bunjevcima".

Žigmanov nastavlja tvrdnjom da "dozu lakrdijašenja u tom jeftinom cirkuskom igrokazu daje činjenica da to dolazi od onih koji su izravno bili navezani na hrvatske institucije i organizacije 1990-ih, recimo kao stipendisti DSHV-a, a javna je tajna da dio njihova vodstva ima hrvatsko državljanstvo koje su stekli dokazom da su pripadnici hrvatskoga naroda."

DSHV u saopštenju navodi da bi "predsjednik Hrvatske mogao, svim Hrvatima koji sebe od skora smatraju samo Bunjevcima u Srbiji, pokrenuti postupak za oduzimanje hrvatskoga državljanstva", kao i da je bunjevačko pitanje relikt "velikomađarskih asimilacijskih projekata" iz druge polovine 19. veka.

"Ista je praksa nastavljena u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, no ove su nepravedne politike doživjele svoj krah 1930-ih godina, jer su Bunjevci gotovo plebiscitarno prihvatili povijesnu istinu da su pripadnici hrvatskog naroda", tvrdi u saopštenju predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.