Nišlijke predstavnice klasične muzike u Francuskoj

Izvor: RTS, 19.Jun.2017, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijke predstavnice klasične muzike u Francuskoj

Trio Anima iz Niša vratio se nedavno sa Festivala FIMU održanog u Belforu u Francuskoj, na kome su zastupljeni različiti muzički žanrovi. Ovaj kamerni sastav iz Niša na tom festivalu bio je jedini predstavnik Srbije i Balkana u klasičnoj muzici.
Sopran, flauta i klavir, uz to - još i vedar duh, posvećenost muzici i istinsko uživanje u svemu što rade. To je niški trio Anima koji se nedavno vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Francuske sa festivala na kome je održao dva koncerta i među 1.600 muzičara iz čitavog sveta uspeo da zadivi ljubitelje muzike.

"Nisu znali šta da očekuju, to je suština. Bili su iznenađeni onim što su čuli, i muzikom i interpretacijom i izgledom, jer pokušavamo da damo sve od sebe sa svih strana", kaže Ingrid Janković, klavir.
Za 14 godina koliko nastupaju kao trio Anima, gotovo da nema većeg grada u Evropi u kome se ove dame nisu predstavile i osvojile publiku - bilo da izvode kompozicije poznatih evropskih i svetskih autora, ili tradicionalnu srpsku muziku.
"Neverovatno ljudi reaguju. Prilaze posle i kažu: nismo razumeli ni reč, ali znali smo tačno o čemu pevate, bilo je jasno i uživali smo", kaže Aleksandra Ristić, sopran.
Ovaj trio na repertoaru ima dela svetskih autora svih epoha, a osobenost im je promocija srpske muzike - savremene i tradicionalne u novim aranžmanima.
"Sastav je specifičan - glas, flauta i klavir. To nije uobičajen kamerni sastav, literature je veoma malo za ovu vrstu sastava, pa smo praktično u mogućnosti da same aranžiramo", kaže Ana Veličković Igić, flauta.
Ove tri profesorke na Fakultetu umetnosti u Nišu, a pre svega prijateljice i zaljubljenice u muziku, planiraju da se odazovu pozivu na nastup u Grčkoj, da ponovo odu na francuski FIMU festival i nastupaju i u drugim evropskim zemljama. I svakako, da muzikom obeleže 15 godina postojanja trija.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.