Niško veče meraka, nekad i sad

Izvor: RTS, 03.Jun.2013, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško veče meraka, nekad i sad

U okviru gradske slave Niša, sinoć je održano tradicionalno Palilulsko veče - svojevrsna promocija načina života i mesto okupljanja Nišlija, uz kulturni program, starogradsku, duhovnu i pop muziku.

Nekada su na palilulskoj večeri u Nišu domaćini iznosili postavljeni sto ispred svoje kuća i pozivali prolaznike da svrate. Bilo je, kažu meštani, drugačije nego danas.

"Igralo se kolo, sviralo se, imalo je neki poseban šmek", prisećaju se stariji Palilulci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Nekada je bilo po kućama, zove te drug, komšija, dođi čas kod mene na jednu kafu, na jednu rakiju, i to je to, a sad  je malo više kao vašar."

Decenijsko druženje čuva duh i merak starog Niša. Crkveno-igrački ansambl "Branko" godinama se druži sa Palilulcima.

"Oni izvode stare gradske igre iz Niša, iz doba Stevana Sremca, onda ide uz to igrokaz, kojim mališani ovog ansambla prezentuju taj period Niša posle oslobođenja od Turaka", kaže Miljko Petrović, umetnički rukovodilac Ansambla "Branko".

Niška Palilula poznata je kao kraj u kome se neguje duh stare čaršije. Deo je istoimene opštine sa oko 90.000 stanovnika.

Predsednik niške opštine Palilula Boban Džunić kaže da su otvorenog srca za sve ljude dobre volje i za lepa druženja, kao i da žele da podrže mlade i one najmlađe koji se zaista trude da održe taj duh.

Na Palilulskoj večeri, saobraćaj je zatvoren, ali nekako po tradiciji, vozovi ovuda uvek prolaze. Kažu da ih je na ovogodišnjem druženju prošlo najmanje šest.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236-588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.