Niški bankar ojadio štediše, pa otišao na more

Izvor: Mondo, 06.Avg.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški bankar ojadio štediše, pa otišao na more

Bankar A. A. iz Niša dolijao kada je jedan štediša tražio isplatu svog uloga i ustanovio da mu je račun prazan.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

 A. A. iz Niša, blagajnik Vojvođanske banke u tom gradu, sumnjiči se da je od štediša ukrao 70.000 evra, piše "Kurir."

Pljačka je otkrivena kada je jedan klijent došao da podigne svoj ulog i ustanovio da mu je račun prazan, dok je blagajnik u isto vreme bio na letovanju u Grčkoj. Protiv njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je podneta krivična prijava i dobio je otkaz.

A. A. već 14 godina radi u ovoj banci, a njegove kolege tvrde da se on i ranije služio novcem onih koji su mu ga poverili na čuvanje. Pre nekoliko dana konačno je dolijao.

"Štediša se šokirao kada mu je rečeno da nema njegovih para. Odmah je sprovedena interna kontrola, a kad je ustanovljeno da je novac proneveren, obaveštena je i policija. A. A. je u to vreme bio na letovanju u Grčkoj, a iz banke su ga pozvali da se hitno vrati, što je on i učinio. Kad je došao u banku, rekao je: "Sve sam istrošio, nemam ništa da vratim", kaže jedan od njegovih kolega. On tvrdi da se to moglo očekivati jer su primetili da A. A. i ranije mulja sa štednim ulozima.

"Svi su za to znali, večito je bio u ogromnom minusu iako je to nama zabranjeno, a nikada nije odgovarao ni disciplinski. Uvek je uspevao da se izvuče i prikrije to što radi. Dobio je otkaz, a još jedan blagajnik je suspendovan jer je trebalo ranije da se reaguje dok se nije ovo desilo", kaže sagovornik lista.

Prilikom prve kontrole ustanovljeno je da je nestalo oko 40.000 evra, međutim, daljim ispitivanjem poslovanja ovaj iznos se povećao na 70.000 evra. Koliki će biti finalni bilans krađe, znaće se nakon okončanja istrage, u koju se uključilo tužilaštvo i niška policija.

Protiv ovog službenika podneta je krivična prijava i istražuje se da li je proneverio još novca.

Banka u saopštenju navodi da je odmah nakon što je identifikovala slučaj sprovela internu istragu. Međutim, kako ističu, u cilju istrage nisu u mogućnosti da iznose detalje ovog događaja, ali naglašavaju da nijedan njihov klijent neće biti oštećen.

Banka je saopštila da će obeštetiti klijente, a štetu od kradljivca će morati da nadoknadi preko suda. Međutim, kako dosadašnja praksa pokazuje, nijedna banka do sada nije uspela da naplati ukradeno, s obzirom na to da su u pitanju ogromne sume, koje bi nesavesni bankari potrošili do poslednjeg evra.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.