Niske otkupne cene veliki problem poljoprivrednika

Izvor: Blic, 05.Avg.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niske otkupne cene veliki problem poljoprivrednika

Poljoprivrednici u Srbiju imaju veliki problem zbog niske otkupne cene pšenice, a slična situacija se očekuje i kada je reč o drugim poljoprivrednim proizvodima, izjavio je danas predsednik jednog od udruženja poljoprivrednika iz Banata Dušan Jokić.

Žetva pšenice je okončana, a cena hlebnog žita se kreće između 17 i 18 dinara za kilogram, rekao je Jokić na konferenciji za novinare u novosadskom odboru DS S i upozorio da će se, po svoj prilici, "isto dogoditi i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kukuruzom, sojom, uljanim kulturama, kao i sa voćem i povrćem".

Jokić, koji je jedan od najvećih proizvođača u Banatu, ističe da "lobisti monopolista, po već oprobanom receptu, pred samu žetvu preuveličavaju procenu roda u Vojvodini, Srbiji i regionu" da bi, kako je dodao, potom rušili kvalitet domaće pšenice i ostalih kultura, navedeno je u saopštenju novosadskog odbora DSS.

"U nekom trećem krugu javlja se fingirani promet putem berze, gde je prvobitna cena sa 24 dinara, bez pdv-a, oborena na 17 dinara", rekao je Jokić, napomenuvši da je na sličan način oborena i cena kukuruza, koja je sad od 15 do 16 dinara za kilogram.

Slična situacija je i kad je reč o soji, naveo je Jokić i ocenio da su te "navodne tržišne cene" referentne za državu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.