Izvor: B92, 10.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisam slao vojnike na Ovčaru"

Hag -- Miroslav Radić, član "vukovarske trojke", pred Tribunalom izjavio da nije slao vojnike JNA na Ovčaru, gde su ubijene 264 osobe.

"Nisam imao nijedan razlog da 20. novembra 1991. šaljem svoje vojnike na poljoprivredno dobro Ovčara kod Vukovara", izjavio je danas pred Haškim tribunalom Miroslav Radić, optužen za zločin u Vukovaru 1991, govoreći kao svedok sopstvene odbrane.

"U tom momentu nisam imao nijedan razlog, niti potrebu, da bilo kog od svojih vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šaljem na mesto na kom ni pre ni posle nije bio, niti sam znao da tada postoji bilo kakva aktivnost na Ovčari", rekao je on.

"Otišao bih na to mesto da sam znao za bilo kakva dešavanja, ne bih slao vojnike, a ako bih se uverio da ima potrebe da tamo odu moji vojnici, za to bih tražio odobrenje od komandata svog bataljona ili njegovog zamenika", izjavio je kapetan JNA.

Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin optuženi su za ubistvo 264 hrvatska civila na poljoprivrednom dobru Ovčara. U tom procesu završeno je izvođenje dokaza Mrkšićeve odbrane, a počeo je dokazni postupak odbrane Miroslava Radića, u kom je on prvi svedok.

Povodom intervjua s novinarom Slavoljubom Kačarevićem, 24. novembra 1991, po povratku iz Vukovara, Radić je rekao da nije imao želju da da bilo kakav intervju, ali je, na molbu novinara, kroz priču dao informacije.

"On je povremeno nešto i zapisivao. Nastojao je da razgovaramo, a ja mu nisam diktirao u pero", kaže on.

"Kroz razgovor sam mu rekao da je na Poravcu, na kom je bila moja četa, bilo više od 1.000 vojnika. On je shvatio da se ja hvalim, a ja mu nisam rekao da sam ja komandovao tim vojnicima. Gospoda iz tužilaštva tvrde da sam ja njemu davao izjavu, a ja sam s njim razgovarao, a sada svedočim i dajem izjavu", kaže Radić.

"Među doborovoljcima je bilo onih koji su sebe nazivali četnicima, ali ja nisam komandovao četnicima i ne bih komandovao, jer nisam bio četnički oficir, već oficir JNA", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.