Nisam pristalica prisećanja!

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2018, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam pristalica prisećanja!

Legendarna Korni grupa, koja spada u red zaslužnih za utemeljenje i razvoj jugoslovenskog i srpskog rokenrola, ponovo se okupila posle tri decenije pauze kako bi održala povratnički koncert 30. novembra u beogradskom Sava centru!

- Smatrao sam da Korni grupa treba da se vrati na scenu, jer danas ne čujem da neko svira išta slično onome što smo mi radili. Imam energiju i ambiciju da radim i našao sam ponovo saradnike sa kojima ću svirati muziku koja će da zazvuči drukčije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od svih ostalih. Nisam razmišljao o tome da je prošlo 50 godina od osnivanja. Mogli smo da se okupimo i pre godinu dana ili kroz dve.

Nisam pristalica prisećanja. U poslednjih 10, 15 godina bilo je toliko ljudi koji su stalno pitali zašto ponovo ne sviramo. Generalno, volim muziku koju smo uradili, a smatram da je sada trenutak kad možemo ponovo da potvrdimo neko svoje mesto u svetu muzike na ovim prostorima - kaže osnivač benda, klavijaturista i glavni autor Kornelije - Bata Kovač.

Korni grupa će u Sava centru nastupiti u postavi, klavijaturista Kornelije - Bata Kovač, gitarista Josip Boček i pevač Dado Topić, dok će se basista Bojan Hreljac pojaviti kao specijalni gost. Novi članovi benda su basista Peđa Milanović, klavijaturista Aleksandar Miletić i bubnjar Ratko Ljubičić.

- Ima pesama koje ne možemo izostaviti u Sava centru, jer bi sigurno bili na tapetu slušalaca. To su "Etida", "Jedna žena", "Moja generacija", "Put za istok", "Divlje jagode", "Prvo svetlo"... Moramo velikim radom da ponovo dostignemo nivo koji je nekada imala Korni grupa, koja je sve ulagala u ideju da sviramo savršenu muziku u savršenom izvođenju. Tako ćemo i prezentovati našu muziku u Sava centru. A nadam se da ćemo imati narednih meseci i koncerte u većim gradovima bivše Jugoslavije.

Grupa je prestala da postoji 1974. godine. Okupili su samo još jednom, za turneju "Legende Ju roka" 1987. godine.

- Da bi spremili dostojan nastup trebalo bi nam bar pola godine rada. I siguran sam, pošto smo se već jednom okupili, da bi opet publika blejala u nas. Kada smo u Zagrebu nastupili opet sam se osetio bedno kao sredinom 70-ih godina.

Nastala 1968. godine u Beogradu, Korni grupa je spajajući rok, pop, klasiku i džez brzo osvojila Jugoslaviju brojnim hitovima kakvi su "Čovek i pas", "Trla baba lan", "Etida", Ivo Lola" ili "Divlje jagode"... Od početka rada jezgro Korni grupe činili su vrhunski muzičari. Zahtevni Kovač i žestok svakodnevni ritam proba i nastupa dovodili su do čestih promena pevača Korni grupe, u koju su redom dolazili i odlazili Miroslava - Seka Kojadinović, Dušan Prelević, Dalibor Brun, Dado Topić i Zdravko Čolić, da bi se najduže zadržao, do samog kraja, Zlatko Pejaković.

- Ko god je došao nešto je naučio i iskoristio u svojoj karijeri, kao Čolić, a specijalno Topić, koji je napravio grupu Tajm. Naučili su neke stvari o profesionalizmu i radu. Prve dve godine smo vežbali svaki dan, od 10 do četiri sata, bez obzira na subotu ili nedelju - kaže Kovač.


I pored nespornih nemerljivih zasluga za učešće u postavljanju temelja jugoslovenskom rokenrolu, Kovač se tada i kasnije nalazio na udaru kritika, što je Korni grupa snimala lake pop komade, kao što su "Trla baba lan", "Oj, dodole" ili "Bube", koji su odudarali od proklamovanog progresivnog muzičkog stava.

- To su bili hitići koje je narod voleo i ni danas ih se ne stidim. Omogućili su da sviramo u mestima gde nikada ne bismo otišli da smo svirali samo kompleksne kompozicije. U Kavadarcima, Sinju ili Idvoru, svirajući pet-šest hitova, primorali bismo publiku da sluša i nešto drugo što inače nije želela - ističe Kovač.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.