Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisam naredio povlačenje s Ovčare"

Hag -- Borčo Karanfilov negira tvrdnju svedoka optužbe da se četa vojne policije povukla sa Ovčare po njegovom naređenju.

Šlijvančaninov oficir za bezbednost tvrdi da tog dana "nije bio na Ovčari" već u Beogradu. I da je bio u Vukovaru, kaže, "ne bi imao pravo" da izdaje naređenja pripadnicima vojne policije.

Po tvrdnjama svedoka optužbe, četa vojne policije JNA se 20. novembra 1991. godine povukla iz Ovčare po naređenju Borča Karanfilova, referenta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost majora Veselina Šljivančanina. Time je oko 260 zarobljenika, dovedenih tog jutra iz vukovarske bolnice, prepušteno lokalnim pripadnicima Teritorijalne odbrane koji su ih tokom noći pogubili.

Pukovnik Borčo Karanfilov je danas, kao Šljivančaninov svedok odbrane, negirao te tvrdnje optužbe, navodeći da tog dana "nije bio na Ovčari". Tvrdi da je na Ovčari bio 18. novembra 1991. godine, kada su u hangaru bili smešteni pripadnici Zbora narodne Garde koji su se predali, a potom i sledećeg jutra kada je ta grupa odvedena u Sremsku Mitrovicu. Oba puta je, kaže, postupao po naređenju majora Šljivančanina koji ga je poslao "da se uveri da nikome od zarobljenika ne nedostaje dlaka s glave".

Karanfilov je tvrdio da je 20. novembra, u vreme kada se četa vojne policije povukla sa Ovčare, već bio u Beogradu, sa zadatkom da Upravi bezbednosti dostavi dokumenta pronađena ranije tog dana u štabu Zbora narodne Garde. Takođe je rekao da je za ime Dragana Vezmarovića, komandira čete vojne policije koja je obezbeđivala hangar i koji je kao svedok optužbe tvrdio da mu je Karanfilov izdao naređenje, prvi put čuo deset godina nakon masakra na Ovčari, kada je davao izjavu istražnom sudiji u Novom Sadu.

Vezmarović je u svom svedočenju tvrdio da mu je Karanfilov bio "nadređeni starešina". Karanfilov je i to negirao, ukazujući da ni on ni Šljivančanin, kao oficiri za bezbednost, nisu mogli da izdaju naređenja vojnoj policiji.

Pukovnik Karanfilov će sutra odgovarati na pitanja optužbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.