Niš dve i po godine kasni s donošenjem Lokalnog antikorupcijskog plana

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2019, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dve i po godine kasni s donošenjem Lokalnog antikorupcijskog plana

Centar za integritet Niš je danas podsetio da Grad Niš već dve i po godine kasni sa usvajanjem novog Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) i formiranjem novog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

Koordinator nekadašnjeg niškog LAF-a Zorica Miladinović je na forumu o tome rekla da je Niš nekada prednjačio u borbi protiv korupcije i bio među prva četiri grada u Srbiji koji su doneli lokalne antikorupcijske planove.

Međutim, rekla je Zorica Miladinović, aktivnost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << LAF-a je zamrla jer "nismo naišli na adekvatan odgovor predstavnika lokalne vlasti" koji su predlagali "selektivnu primenu" preporuka Agencije Srbije za borbu protiv korupcije, što znači da će se "iz modela uzeti ono što odgovara lokalnoj vlasti".

Članovi LAF-a su zbog takvog stava predstavnika Grada marta prošle godine podneli kolektivnu ostavku i potom je prestala aktivnost na izradi novog LAP-a i formiranja LAF-a.

Advokat Centra za integritet, Milan Jovanović, podsetio je da Akcioni plan za pristupanje Srbije Evropskoj uniji koji je Vlada Srbije donela 2016. godine, predviđa jačanje preventivnih antikorupcijskih mehanizama u lokalnim samoupravama, te su one dužne da usvoje LAP-ove po modelu Agencije za borbu protiv korupcije.

Članica projektnog tima Centra za integritet, Vesna Crnogorac, rekla je da rezultati istraživanja portala "Medijska kutija" iz Niša govore da je do decembra prošle godine 113 od ukupno 145 lokalnih samouprava, usvojilo lokalne antikorupcijske planove, ali je samo 15 opština i gradova formiralo LAF-ove.

Novinar "Južnih vesti" Aleksandar Stankov je ocenio na skupu da Centar za integritet radi "Sizifov posao" sve "dok je ova vlast aktuelna".

"Borba protiv korupcije aktuelne vlasti je samo verbalna. Radna grupa je pre dve godine podnela ostavke, a ništa se ne dešava. Radna grupa bi trebalo da se ponovo aktivira, ali se bojim da bi trebalo razmišljati i o nekom 'gerilskom' LAF-u koji bi formirao Centar za integritet", izjavio je Stankov.

Sociolog Đokica Jovanović je ukazao na korupciju kao kulturološki problem u 200 godina srpske istorije.

"Naša javnost ne zna da su istraživanja da su zemlje u kojima je niži nivo korupcije, bogatije i imaju mnogo bolji lični standard. U zemljama u kojima je korupcija izražena, i društveni i lični standard su niski", rekao je Jovanović.

Procenio je da bi se "običan čovek" borio protiv korupcije kada bi znao da mu bez korupcije plata ne bi bila 150 evra, koliko, kako je rekao, realno sada iznosi najniža plata u Srbiji.

Predstavnici Centra integritet najavili su da će organizovati još dva dijaloga u okviru projekta "Građani Niša u borbi protiv korupcije" koji sprovode uz podršku beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.