Niš: Stiže helikopter iz Rusije

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Stiže helikopter iz Rusije

Beograd -- U srpsko-ruski humanitarni Centar za vanredne situacije u Nišu ovih dana bi iz Rusije trebalo da stigne specijalni helikopter za gašenje šumskih požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da helikopter, koji ovih dana treba da stigne iz Rusije u Niš, u Srbiji će biti oko mesec i po dana.

Marić je pre desetak dana najavio da će biti završen operativni plan za preventivno angažovanje, u slučaju požara, ruskih letilica u Srbiji i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se planira da prvo stigne helikopter "kamov" nosivosti od pet do sedam tona vode.

Za gašenje požara iz vazduha MUP, kako je tada rekao, ima jedan, a vojska dva helikoptera, a u tu svrhu može da se koristi "jedan broj aviona poljoprivredne avijacije".

Ruske letilice za gašenje požara i prethodnih godina su zajedno sa srpskim gasile požare u našoj zemlji, a bile su smeštene na niškom aerodromu, u sklopu priprema za formiranje srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Taj centar, namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa, 25. aprila ove godine je zvanično počeo sa radom potpisivanjem međuvladinog sporazuma.

Srpsko-ruski humanitarni centar smešten je neposredno uz niški aerodrom koji je prema proceni stručnjaka odlična lokacija za brzo reagovanje u slučaju požara bilo gde u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.