Niš: Rampe i liftovi za učenike koji se kreću u kolicima

Izvor: RTS, 07.Jan.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Rampe i liftovi za učenike koji se kreću u kolicima

Gotovo 90 odsto škola u Nišu nije dostupno đacima koji se kreću uz pomoć kolica. Odbor za ljudska prava u Nišu je javnim zagovaranjem uspeo da 2012. godine izdejstvuje tri i po miliona dinara u budžetu grada za izgradnju rampi i liftova, ali taj novac tada nije potrošen. Ipak, u budžetu za ovu godinu predviđeno je pet miliona dinara za tu namenu, a prva škola u kojoj će biti izgrađen lift je Gimnazija "9. maj". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gimnaziju 9. maj učenici koji se kreću uz pomoć kolica nisu birali, već je su je upisali zato što je, kako kažu, koliko toliko dostupna, ali samo do prizemlja. Kabineti za pojedine predmete nalaze se na prvom spratu.

"Pa ne, ne penjem se gore, zato što ne mogu...", kaže Vuk Đorđević, učenik drugog razreda.
"Nekad i profesori izađu u susret pa drže dole, ali kad se rade vežbe u tim kabinetima to je nemoguće", rekao je Dimitrije Anđelković, učenik trećeg razreda.
"Nije mi baš svejedno. Voleo bih i ja da prisustvujem tim časovima", kaže Vuk.
"Osećam se onako, kao da zaostajem za drugima", navodi Dimitrije.
Da ovi đaci ne zaostaju za drugima to je zakonska obaveza društva, kažu u Odboru za ljudska prava u Nišu.
Grad Niš se tu uopšte ne razlikuje od ostatka Srbije, ali ovo nije pitanje para i ne sme da bude pitanje para to je pitanje ljudskih prava, i ovo je pitanje odgovora jedne zajednice i našeg društva na sistemsku diskriminaciju kojoj izlažemo naše sugrađane.
Odbor je na nedavno održanoj tribini ponovo izneo ovaj problem, zagovarajući izgradnju liftova.
Grad Niš je posle 6 godina od kada novac za izgradnju liftova i rampi nije potrošen, sada predvideo 5 miliona dinara.
"Dve škole su za sledeću godinu jedna osnovna jedna srednja kako bi se izgradili liftovi i pristupne rampe kako bi ljudima bili pristupni kako bi svoj deci omogućili ono što je osnovno a to je obrazovanje", rekao je [Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika.
Vuk i Dimitrije iako svesni da će morati i dalje da odsustvuju sa pojedinih časova, kažu da će lift značiti ako ne njima onda mnogim đacima poput njih, koji zbog prepeka i odustaju od školovanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Niš: Rampe i liftovi za učenike koji se kreću u kolicima

Izvor: OkRadio.rs, 08.Jan.2019, 10:41

Gotovo 90 odsto škola u Nišu nije dostupno đacima koji se kreću uz pomoć kolica. Odbor za ljudska prava u Nišu je javnim zagovaranjem uspeo da 2012. godine izdejstvuje tri i po miliona dinara u budžetu grada za izgradnju rampi i liftova, ali taj novac tada nije potrošen. Ipak, u budžetu za ovu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.