Niš: Ispravljeni nazivi ulica

Izvor: B92, 13.Maj.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Ispravljeni nazivi ulica

Table sa nazivima niških trgova i ulica u Nišu sa pravopisnim greškama zamenjene su novim, pišu “Južne vesti”.

Ranije su bile postavljene table na kojima su stajali nazivi “Hilendarska”, "Stevana Prvovenčanog", "Trg 14 oktobar”.

Tako je prvom srpskom kralju Nemanjiću vraćeno ime Stefan, manastir po kom se zove ulica ka Starom groblju ponovo je Hilandar, slovenačkom pesniku Otonu, koji ima ulicu u Durlanu, vraćeno je prezime koje se završava na -ič, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ispravljene su i druge greške.

Kako kaže Slobodan Čolaković iz Uprave za komunalne delatnosti koja je zadužena za postavljanje ovih tabli, izmene su počele još početkom godine.

“Tu je bila veća greška jer je zvanični naziv “Trg 14. oktobra”, dakle treba i tačka i promena reči “oktobar”” , priča Čolaković koji je pre ovih izmena konsultovao profesore srpskog jezika, ali i sam proveravao pravila u pravopisu.

Kaže da su mu za uočavanje grešaka pomogli novinari, ali i komentari čitalaca na tekstove.

“Proveravao sam sve natpise u medijima. Promenićemo sve pogrešne nazive koje ste sugerisali vi i građani. Za sve za šta smo imali zamerke, evidentirali smo i izdali naloge za promenu”, kaže Čolaković.

On dodaje da će promene tabli sa nazivima ulica biti rađene do kraja ove ili početkom sledeće nedelje.

Tabla na kojoj je ulica kod čairskog parka, nazvana prema vajaru iz Splita Tomi Rosandiću, pogrešno ispisana prezimenom “Roksandić”, nalazi se na stambenoj zgradi, tako da nju treba da zameni Skupština stanara.

“Tabla za koju smo mi zaduženi je ispravna, proverio sam tu ulicu i video pogrešan naziv na ulazu u jednu zgradu. Skupština stanara mora da se obrati Katastru da se to promeni”, poručuje Čolaković.

Poziva one koji uoče još grešaka da se jave i obećava da će Uprava za komunalne delatnosti brzo reagovati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.