Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Nindža policajac' u patroli

'Nindža policajac' u patroli

UŽICE - Užičkim ulicama patrolira 'nindža policajac'. On, doduše, ne nosi crni kombinezon i masku, već u policijskoj uniformi odgovorno obavlja redovne zadatke. Reč je o Radu Vasoviću (19), službeniku Policijske uprave Užice, vicešampionu Balkana u džijudžicu veštini.

Vasović iz Lunovog Sela, na prvi pogled je običan policajac. Samo, Rade se od ostalih kolega razlikuje po tome što mnogo bolje zna da bije, ali drevnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istočnjačku veštinu ne primenjuje na poslu u službenoj uniformi, već u kimonu u borilačkoj areni.

- Nosilac sam crnog pojasa prvi dan. Na nedavno održanom Balkanskom prvenstvu u Bukureštu nastupao sam za džijudžicu reprezentaciju Srbije i osvojio srebrnu medalju - priča za 'Blic' Rade Vasović.

Džijudžicu zanat Rade je ispekao u Sremskoj Kamenici, na redovnom školovanju. Lekcije iz borilačkih veština nikada do sada nije primenio na poslu, jer, kaže, to ne dozvoljava policijska etika, barem u situacijama u kojima se do sada nalazio.

Mladog Vasovića u uniformi znaju kao profesionalca, u kimonu na parteru kao opasnog fajtera, a u rodnom selu cene ga kao vrednog i dobrog komšiju.

Šansu da borilačko umeće na parteru ponovo pokaže, i to u elitnoj konkurenciji, on će imati krajem novembra, kada se u Roterdamu održava svetska smotra džijudžicu majstora.

- Pitanje je da li ću uopšte nastupiti na Svetskom prvenstvu, s obzirom na to da nemam ozbiljnog finansijera. U Bukurešt sam putovao o trošku policijskog sindikata, jednog sponzora koji mi je pomogao, roditelja i para iz dozvoljenog minusa - priča Rade Vasović.

Poverio nam se ovaj mladić da je pet puta kucao na vrata opštine u pokušaju da mu neko od lokalnih prvaka izađe u susret i obezbedi bar deo potrebnih sredstava za Balkanijadu. Slaba vajda, niko ga nije udostojio ni da ga sasluša. Ipak, za Balkanijadu se pripremao.

- Trčao sam do iznemoglosti i sparingovao u prazno. Cepao sam drva, prenosio seno, radio u vrtu, obavljao kućne poslove. Nije me sramota da ovo pričam, ja sam dete sa sela i toga se ne stidim - iskren je užički 'nindža policajac'.

V. Lojanica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.