Nikolićeva najava neustavna

Izvor: B92, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikolićeva najava neustavna"

Svetozar Čiplić (Danas)

Beograd -- Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić izjavio da parlament, ukoliko bude raspušten, ne može da uvede vanredno stanje u Srbiji.

Čiplić je rekao da, u slučaju raspisivanja izbora i raspuštanja parlamenta, eventualno vanredno stanje mogu zajednički da uvedu predsednik Republike, predsednik Vlade i predsednik parlamenta. Prema njegovim rečima, najava uvođenja vanrednog stanja od strane predsednika parlamenta Tomislava Nikolića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je neustavna, a cilj toga je da se spreči raspuštanje parlamenta koji nije izabrao vladu.

On je rekao da bi eventualna rezolucija Saveta bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova mogla u Srbiji da se protumači kao ispunjavanje ustavne odredbe o "ugrožavanju države" i da posluži kao povod za uvođenje vanrednog stanja.

Čiplić je rekao da su formulacije o uvođenju vanrednog stanja, poput postojanja "javne opasnosti" i "ugroženosti države", u Ustavu Srbije "veoma široko postavljene".

Objasnio je da u vanrednom stanju određene slobode i prava, poput prava na život, nikada i ni u kom slučaju ne mogu biti ograničene, ali je dodao da postoji širok spektar prava i sloboda koje, po Ustavu, mogu da budu ograničene.

Precizirao je da je reč o pravu na obaveštavanje, na slobodu medija, slobodu kretanja, slobodu političkog organizovanja, slobodu okupljanja, slobodu štrajka, privatnost stana, tajnost pisama.

"Sve su to stvari koje mogu da se ograniče ili suspenduju", kazao je Čiplić.

Čiplić smatra da su političke stranke, a "posebno pojedine", pokazale neverovatan stepen neodgovornosti i nesposobnosti, jer ne sprovode ustav koji su donele.

Kao primer, on je naveo činjenicu da, iako Ustavni zakon kao krajnji rok nalaže 31. decembar, pokrajinski i lokalni izbori, kao i izbori za predsednika Republike, ne mogu da se održe, jer ne postoje odgovarajući zakoni za sprovođenje tih izbora, čije je donošenje takođe naloženo Ustavnim zakonom.

On je upozorio da bi, nakon eventualnih novih parlamentarnih izbora, sadašnja tehnička vlada dobila i drugi saziv parlamenta iz kojeg ta vlada ne proističe. "To su skandalozne stvari, koje postavljaju pitanje da li smo mi sposobni da imamo državu", rekao je Čiplić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.