Nikolić pravi svoju stranku

Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić pravi svoju stranku

Predsednik novoformirane poslaničke grupe „Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je juče za „Blic" da će najverovatnije formirati sopstvenu stranku. On je rekao da ne veruje da će pridobiti većinu članova Centralne otadžbinske uprave na sutrašnjoj sednici, jer su, kako kaže, mnogi poslanici potpisali blanko ostavke, a mnoge njegove pristalice biće sprečene da prisustvuju zasedanju. Nikolić je rekao za naš list da mu je generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da „nikad neće biti u stranci koju vode Dragan Todorović i Vjerica Radeta".

Istina, bivši zamenik predsednika SRS, međutim, nije znao da kaže zašto se Vučić toliko dugo premišlja da li da stane uz njega. Spekuliše se da je razlog njihov predizborni sukob, kada mu je Nikolić zamerao da je previše upregao stranku da bi osvojio izbore u gradu. U ostatku SRS očekuju da će se o tome Vučić izjasniti sutra na sastanku Centralne otadžbinske uprave kada se vrati iz inostranstva.

S druge strane, Nikolić kaže za „Blic" da je sve manje razloga zbog kojih bi se zadržao u dosadašnjoj stranci.

- Ja hoću da budem u stranci u kojoj su moji prijatelji i koji žele da modernizuju stranku. Znam da ima mnogo odbora koji su na mojoj strani, ali oni im sutra neće dozvoliti da zasedaju. Svim odborima uputili su zahtev da odgovore da li podržavaju Šešelja, a ne sa pitanjem da li je Toma Nikolić izdajnik, čime praktično izbegavaju odgovor na pravo pitanje. Plasiraju laži o meni, čak pričaju da sam Šešeljevu porodicu ostavio na cedilu da gladuju - ispričao je Nikolić.

Lidija Vukičević: Zvali su me, ali sam zaboravila telefon

Lidija Vukićević juče je navela da su je nagovarali da pređe u poslanički klub Tomislava Nikolića. Ona je rekla da je devet puta zvao Božidar Delić, ali da je ona „zaboravila telefon kod kuće" i dodala da su joj prilazili i novi poslanici koji su se priklonili Nikoliću i pitali da li hoće da im se pridruži.

„Blic" saznaje da će sastanak centralne otadžbinske uprave sutra biti održan u jednoj od najpoznatijih banja u Srbiji, a ne, kako se očekivalo, u centrali stranke u zemunskom Magistratu. Izvor „Blica" kaže da Tomislav Nikolić i dalje vodi bitku da pridobije što veći broj članova Uprave kako bi „sprečio ulazak onih koji su se opredelili da ostanu uz Šešelja".

- Bolest koja je zahvatila SRS, po svemu sudeći, zahteva lečenje, pa će sastanak Centralne otadžbinske uprave biti održan u jednoj od banja - kaže sagovornik „Blica". Centralna otadžbinska uprava, inače, broji 101 člana i radno predsedništvo, a Nikolićeva poslanička grupa za sada broji 18 poslanika. Neki od njih su ujedno i članovi Uprave, u kojoj se, pored poslanika, nalaze i predsednici okružnih i opštinskih odbora.

Najveći broj opštinskih i okružnih odbora SRS širom Srbije čekaju sastanak najvišeg stranačkog organa neopredeljeni ili u rascepu, ne znajući da li da se priklone Tomi ili Voji. Odbori u Leskovcu, Vranju, Pčinjskom okrugu, Kosovskoj Mitrovici i Zrenjaninu izjasnili su se da ostaju verni Šešelju. Za Tomislava Nikolića opredelili su se u Kikindi, Kruševcu i Novom Sadu.

Predsednik novosadskog odbora SRS Igor Mirović izjavio je da je jedini član Predsedničkog kolegijuma koji je preksinoć glasao protiv ostavke Tomislava Nikolića. Mirović je naveo da kriza u SRS traje oko godinu i po dana zbog načina rukovođenja strankom i narušenih međuljudskih odnosa u vrhu. Gordana Pop-Lazić kaže za „Blic" da se Šešelj preksinoć uključio na početak sednice predsedničkog kolegijuma i detaljno se raspitivao o svemu što se dogodilo u SRS proteklih dana, a interesovalo ga je i šta o tome piše štampa.

Prema njenim rečima, Šešelj se nije posebno raspitivao zbog čega se generalni sekretar Aleksandar Vučić još nije opredelio ni za jednu stranu, jer se očekuje da će svoj stav izneti na Centralnoj otadžbinskoj upravi koja se održava sutra u podne.

- Šešelj je zaključio da nije suština u ličnom sukobu, nego u ideološkim razlikama između njega i Nikolića, i insistira da se disciplinski postupak sprovede kroz Centralnu otadžbinsku upravu na kojoj će biti prisutan i Nikolić, kao i kroz ostale organe stranke. On je poručio da se spremamo za vanredni kongres stranke koji bi trebalo da se održi za nekoliko meseci - rekao je za „Blic" potpredsednik SRS Milorad Mirčić.

Prema njegovim rečima, nisu tačne Nikolićeve tvrdnje da Statut ove stranke predviđa da ukoliko predsednik ili zamenik predsednika podnesu ostavke, bude organizovan kongres na kome će se birati novo rukovodstvo. On je precizirao da se kongres organizuje samo u slučaju kada je pokrenuta inicijativa za razrešenje predsednika ili njegovog zamenika.

Politički analitičari i juče su se bavili prognozama ko bi, Šešelj ili Nikolić mogao da računa na prednost u članstvu i simpatizerima.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za „Blic" da je izglednija i da veće šanse ima politička opcija koja je spremna da pregovara i oformi se kao demokratska desnica, a to je strana Tomislava Nikolića.

- Međutim, snaga radikala koji su se opredelili za Vojislava Šešelja ili, s druge strane, za Nikolića, zavisi umnogome od toga ko kontroliše stranačku infrastrukturu. Opredeljenje Vučića zavisi i od personalnih odnosa i od procene koja je strana jača, to jest, koja drži stranačku infrastrukturu - kaže Stojiljković.

Međutim, kako dodaje, „povratak Vojislava Šešelja iz Haga može animirati tvrdo jezgro radikala i onih milion glasova".

- Međutim, to je nešto što u Srbiji koja ide napred nema dugoročni izgled. Otuda je, hajde da kažemo, sred

Nove blanko ostavke potpisivane u Zemunu

Član novog poslaničkog kluba „Napred Srbijo" Božidar Delić izjavio je juče da su poslanici Srpske radikalne stranke „odvedeni" u

sedište stranke u Zemunu da potpišu nove blanko ostavke, što bi im onemogućilo da pristupe

klubu Tomislava Nikolića.

Delić je agenciji Beta rekao da će centrala blanko ostavkama pokušati da onemogući prelazak poslanika u poslanički klub „Napred Srbijo".

Šešelja gleda milion ljudi

Potpredsednik radikala Milorad Mirčić tvrdi da za rast rejtinga radikala nije zaslužan Tomislav Nikolić, već prenosi Šešeljevog suđenja iz Haga. Po podacima, suđenja lideru SRS, koje prenosi RTS, prosečno gleda oko 4,9 odsto ukupno posmatrane populacije ili oko 348.000 ljudi, što i nije visok rejting s obzirom na to da je reč o državnoj televiziji. Međutim, prosečan ukupan auditorijum svakog snimka (oni koji su gledali bar jedan minut) iznosi 17,1 odsto ukupno posmatrane populacije ili oko 1.204.000 ljudi. Snimci tokom 2008. godine su trajali u proseku 126 minuta.

Gordana Pop-Lazić: Oni žele Šešeljevu smrt

Lider SRS Vojislav Šešelj je u obraćanju Predsedničkom kolegijumu SRS preksinoć ocenio da se dogodilo „ono na šta ih je godinama upozoravao".

- Šešelj nam je rekao da nas godinama upozorava da otvorimo četvore očiju, jer postoje strane agenture i van stranke i u stranci, pa i samom vrhu stranke, koje žele da nas pocepaju - ispričala je za „Blic" potpredsednica SRS Gordana Pop-Lazić, ocenjujući da je tajming kada se odlučuje o Šešeljevoj krivici „brižljivo biran kako bi se naneo težak udarac SRS-u". Pop-Lazićeva je još rekla da oni koji su prišli Tomislavu Nikoliću žele smrt Vojislava Šešelja. Na pitanje da li je to Šešeljevo mišljenje, ona je kazala da on to nije izgovorio, ali da je „to očigledno". Kako je ocenila, vreme će pokazati da li je Nikolića motivisao novac ili nešto drugo. Ona je, međutim, dodala da Šešelj Nikolića nije nazvao izdajnikom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.