Nikolić položio venac u Spomen parku Šumarice

Izvor: Kurir, 21.Okt.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić položio venac u Spomen parku Šumarice

KRAGUJEVAC - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac u Spomen parku "Šumarice " u Kragujevcu, na obeležavanju Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, kojem su prisustvovali državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i mnogobrojni građani.

Vence ispred spomenika "Peto tri" u Šumaricama, gde su nemački nacisti pre 71 godinu streljali 2.792 civila položili su predstavnici Vlade Srbije i Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << skupštine, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije, kao i poredstavnici gradova - pobratima Kragujevca i lokalne samouprave.

Moleban je služio vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Kraj humke streljanim venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesora dovedeno na streljanje 21. oktobra 1941. godine.

U okviru antiratne manifestacije Veliki školski čas, četrdesetak glumaca i statista izvelo je scenski prikaz poeme "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju je uradio Milivoje Štulović.

Ove godine 21. oktobar se prvi put obeležava kao državni praznik - Dan sećanja na srpska žrtve u Drugom svetskom ratu, pošto su u novembru prošle godine usvojene izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Iz kragujevačkih "Šumarica" svake godine u svet se šalje poruka da se nikad ne sme ponoviti zločin iz Drugog svetskog rata kada su nacističke snage masovno streljale hiljade muškaraca, žena i dece.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde, što se smatra jednim od najtragičnijih događaja na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok su savremena istraživanja utvrdila imena 2.792 ubijene osobe, među kojima 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Povod za streljanje, koje trajalo od 7 sati izjutra do 14 sati, tog 21. oktobra 1941. godine, bili su nemački gubici u borbi za četničkim i partizanskiom jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Dan sećanja prvi put obeležen u Šumaricama

Izvor: Press, 21.Okt.2012

Srbija je juče prvi put obeležila 21. oktobar kao državni praznik - Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, zahvaljujući inicijativi našeg lista koja je u decembru prošle godine usvojena u parlamentu...Prvom obeležavanju Dana sećanja u kragujevačkom Spomen-parku „Šumarice"...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.