Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić o vanrednom stanju u Srbiji

Beograd -- Tomislav Nikolić kaže da bi izbori mogli biti odloženi ako parlament, na predlog Vlade, proglasi vanredno stanje zbog Kosova.

Vanredno stanje bi, prema rečima predsednika Skupštine Srbije, eventualno moglo da se proglasi zbog procene da je situacija u vezi sa rešavanjem statusa Kosova izuzetno teška. U tom slučaju, predsednik Srbije ne bi mogao da raspusti Skupštinu i raspiše izbore tri meseca, a Skupština bi mogla i da menja zakone o predsedniku Srbije, vojsci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i druge zakone.

Nikolić je za RTS kazao da je SRS želeo da formiranjem Skupštine spreči da Srbija bez formirane Skupštine dočeka sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o Kosovu, koja će, kako je rekao, biti održana krajem maja.

Prethodno je poslanička grupa Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije zatražila od predsednika parlamenta sazivanje posebne sednice na kojoj će biti razmatran izveštaj pregovaračkog tima o pregovorima u Beču o budućem statusu Kosova.

"Treba održati sednicu o Kosovu da vidimo šta će reći pregovarački tim, Tadić i Koštunica", rekao je on.

"Ako je situacija izuzetno teška, ako je Srbija u opasnosti, Vlada može da predloži vanredno stanje. Ako poslanici izglasaju vanredno stanje, onda tri meseca predsednik Republike ne može da raspusti Skupštinu", kaže on.

On je rekao i da Skupština može da menja Zakon o predsedniku Srbije, mestu na kome je trenutno Boris Tadić.

"Skupština može da donese zakon o predsedniku, vojsci, odbrani, lokalnoj samoupravi, može da raspravlja o Kosovu i Metohiji i da donese rezoluciju, da formira kasacioni sud, ustavni sud i da ide na izbore", naveo je Nikolić.

Nikolić je naveo da je preuzimanjem funkcije predsednika parlamenta hteo i da preuzme odgovornost u teškim trenutcima za Srbiju. "Mogao sam da sedim kod kuće i čekam proglašenje nezavisnog Kosova", kazao je Nikolić.

Nikolić je u istoj emisiji izjavio i da se protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao i da je "od evroskeptika postao protivnik EU". On je dodao da SRS-u, kao najbrojnijoj stranci u parlamentu, pripada mesto predsednika Skupštine.

Međutim, pravnik Vladimir Todorić, urednik Pravne revije, kaže da prema Ustavu nije ni potrebno da Vlada predloži uvođenje vanrednog stanja, već da je dovoljna samo skupštinska većina.

Đurić: Nema uvođenja vanrednog stanja

U prvoj reakciji na ovu nesvakidašnju najavu, šef Kancelarije za medije Vlade Srbije Srđan Đurić izjavio je za Betu večeras da Vlada neće predlagati uvođenje vanrednog stanja niti uopšte razmišlja o tome.

"Politika Vlade za Kosovo ima jasnu podršku Rusije u Savetu bezbednosti, gde se sada vode razgovori o novoj rezoluciji", kaže on.

"Za Srbiju je najvažnije to što Rusija u Savetu bezbednosti zastupa stav da nova rezolucija mora potvrditi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", navodi se u Đurićevoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

DS: Nikolić da bude smenjen

Demokratska stranka saopštila je večeras da je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić, najavljujući mogućnost da parlament na predlog Vlade uvede vanredno stanje, "doveo u pitanje demokratski poredak u Srbiji".

U saopštenju DS-a se navodi da Tomislav Nikolić "mora pod hitno da podnese ostavku ili da bude smenjen" jer "obavljanje javne funkcije podrazumeva visok stepen odgovornosti, posebno za javno izgovorenu reč".

DS je sa zabrinutosću konstatovala da je novoizabrani predsednik Parlamenta Srbije "u svega dva dana dao više veoma opasnih izjava za Srbiju i njene građane".

"Posle izjave kojom je doveo u pitanje suverenitet Srbije, izražavajući žaljenje što Srbija nije ruska provincija, Nikolić je najavio mogućnost uvođenja vanrednog stanja i time doveo u pitanje demokratski poredak u zemlji", navodi se u saopštenju DS-a.

NS protiv predloga Nikolića

Predstavnica Nove Srbije, stranke koja je podržala Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine, Dubravka Filipovska izjavila je večeras da u Srbiji ne treba uvoditi vanredno stanje, što je kao mogućnost najavio Nikolić. To bi dovelo do daljeg komplikovanja političke situacije, ocenila je ona.

"Moram priznati da za to prvi put čujem i o tome se do sada nije raspravljalo, a ja lično ne verujem da treba da dođe do daljeg komplikovanja političke situacije", rekla je Filipovska za agenciju Betu.

Ona je dodala da "imamo još nekoliko dana da se dođe do nove vlade ili da se ide na nove izbore".

Tim povodom oglasila se i Liberalno-demokratska partija, čiji predsednik Čedomir Jovanović navodi da je pretnja o uvođenju vanrednog stanja dokaz da je izbor Tomislava Nikolića "katastrofa za zemlju".

"Tim svojim stavom je dodatno kompromitovao zemlju, uznemirio građane i otežao međunarodnu poziciju Srbije", naveo je on.

Stranka G17 plus nije iznenađena

Stranka G17 plus nije iznenađena izjavom predsednika Skupštine Srbije Tomislava Nikolića jer radikali "samo haos i priželjkuju".

"Samo na dan pošto su došli na čelo zakonodavne vlasti, radikali najavljuju kršenje Ustava i protivustavno uvođenje vanrednog stanja", rečeno je Beti u stranci G17 plus.

Kako se dodaje, Srpska radikalna strankaje ista "ona stranka koja je činila diktatorski režim Slobodana Miloševića, a koja je i nastala u haosu".

U G17 plus ocenjuju da je dobro da "građani mogu da vide kako izgleda radikalska demokratija na delu" i dodaju da je to "poslednja opomena Demokratskoj stranci Srbije da prekine saradnju sa strankom koja je spremna da zemlju dovede u ponovnu izolaciju i kršenje ljudskih i manjinskih prava".

Šta kaže ustav

Ustav Srbije predviđa da, u slučaju proglašenja vanrednog stanja, koje može trajati najviše 90 dana, Skupština Srbije ne može biti raspuštena.

Prema Ustavu Srbije, kako prenosi agencija Tanjug, nadležnost Narodne skupštine je, pored ostalog, da odlučuje o ratu i miru i proglašava ratno i vanredno stanje.

Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanija, odnosno sa najmanje 126 glasova, proglašava i ukida vanredno stanje i propisuje mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u ratnom i vanrednom stanju.

Predsednik Republike, kako je predviđeno najvišim državnim aktom, može na obrazloženi predlog vlade raspustiti parlament, kao što to mora da učini ako skupština u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere vladu.

Ustav, međutim precizira da Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.

Najviši državni akt predviđa da skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, a u slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog ili vanrednog stanja.

Članom 200 predviđeno je da Narodna skupština proglašava vanredno stanje kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana.

Odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana, a po isteku tog roka, Narodna skupština odluku o vanrednom stanju može produžiti za još 90 dana, većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Za vreme vanrednog stanja, Narodna skupština se sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena, dok, proglašavajući vanredno stanje, skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, Ustavom je precizirano da odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona je dužna da tu odluku potvrdi u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Ako skupština tu odluku ne potvrdi, ona prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Kad mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim parlament bude u mogućnosti da se sastane.

U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.