Nikolić: U svetu  Miloš, a u Srbiji Karađorđe

Izvor: Kurir, 02.Nov.2012, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: U svetu Miloš, a u Srbiji Karađorđe

Obavezao sam se u kampanji da ću spoljnu politiku voditi kao Miloš, a unutrašnju kao Karađorđe, tu su negde moji uzori u politici, rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD -   Ovo su teška vremena u kojima se moje odluke neće dopasti baš svima. Globalna kriza ima tendenciju da se nastavi i da ostavi trajnije posledice nego što smo očekivali. Kada kažem „trajni mir", mislim na rešenje do kojeg bi se došlo razgovorima i kompromisima. Predugo sam živeo u posvađanoj i podeljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbiji. Učiniću sve za vreme svog mandata da Srbija više nema neprijatelje. Obavezao sam se u kampanji da ću voditi spoljnu politiku voditi kao Miloš, a unutrašnju kao Karađorđe, tu su negde moji uzori u politici, rekao je  predsednik Srbije Tomislav NIkolić.

On je dodao da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije i da danas za Srbiju predstavlja strateškog partnera na više polja, ali da politika ostavlja malo mesta za lične naklonosti.

"Interes dobrobiti Srbiji jedini je kriterijum u određivanju naših partnera. Zato ćemo, kao što sam već istakao, sarađivati sa svima, fer i pošteno, koji u toj saradnji vide interes i za sebe i za Srbiju",  naveo je Nikolić.

Kako je naveo, njegovi prvi kontakti bili su u zemljama sa kojima nismo imali harmonične odnose.

"Gde god postoje loši odnosi, treba ih popravljati. Srbija treba da traži dobre prakse i pozitivne podstreke za razvoj ne samo u svom okruženju, već u Evropi, Aziji ili Americi. Istorijske odnose treba posmatrati kroz prizmu savremenog doba i potreba koje ono pred nas postavlja. Naš najvažniji cilj je bolji život svih građana Srbije. Naš cilj je savremena, moderna Srbija. Srbija koja će biti lider u regionu. Nalazimo se na putu ka EU i nema potrebe za ishitrenim postupcima. Treba mudro i strpljivo stremiti ka svom cilju", naveo je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, uopšte ga ne zanima šta se dešava u DS.

"Verujte da me zaista ne interesuje šta se dešava u Demokratskoj stranci. Njihova unutarstranačka borba oko partijske vlasti je samo njihova stvar. Mislim da je Demokratska stranka potrebna Srbiji, ali da pre toga mora da se reformiše i, pre svega, da se ogradi od pojedinih svojih funkcionera koji su u prethodnom periodu vlast doživljavali kao sredstvo za bogaćenje, a ne kao priliku da učine nešto za narod. Nažalost, kako trenutno stvari stoje, to se sada neće dogoditi, jer i dalje figuriraju isti ljudi, iako su podeljeni u dva tabora", objasnio je Nikolić.

Osvrćući se na najvažniji ekonomski projekat koji Srbija terba da sprovede, Nikolić je ocenio da je

"naša razvojna šansa naša sposobnost da iskoristimo svoje potencijale u potpunosti".

"Naša razvojna šansa je društvo bez kriminala i korupcije, da bi Srbija bila prepoznata kao poželjna destinacija za investiranje. Srbija ima sve preduslove da bude prosperitetna zemlja. Bog nam je dao mnoge prednosti. Na nama je sad da te prednosti i iskoristimo. Naše najveće šanse su poljoprivreda i energetika. Završetak Koridora 10 od suštinskog je značaja za dalje investicije u Srbiju. Koridorom 10 će se potvrditi uloga Srbija kao velike tranzitne zone između istoka i zapada. Njegov završetak doneće uslove za brži razvoj domaće trgovine i ekonomije i predstavlja prioritet Srbije", naveo Nikolić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.