Nikolić: Policija se bavi papirima Vojvodine

Izvor: Politika, 15.Feb.2014, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Policija se bavi papirima Vojvodine

Bivši direktor marketinga novosadskog kluba na pres-konferenciji u Beogradu, sa masnicom ispod oka, izneo kontraoptužbe na tvrdnje generalnog sekretara Novosađana Rabrenovića

Bivši direktor marketinga Fudbalskog kluba „Vojvodina” Petar Nikolić žestoko je uzvratio na optužbe da je uz pomoć svog kuma od ovog kluba ukrao nešto manje od 170.000 evra, što je pre tri dana izneo generalni sekretar novosadskog superligaša Radisav Rabrenović.

Vlasnik firme „Dekatlon” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s masnicom ispod desnog oka i izveštajem lekara iz Urgentnog centra, nakon preksinoćnjeg napada na njega na Bežanijskoj kosi na parkingu zgrade u kojoj živi njegova majka, rekao je:

– Moje prisustvo je dokaz da nisam pobegao. Nadležni organi od ponedeljka znaju moje kretanje. Tačno je da se nisam pojavio na saslušanju, jer nisam ni dobio poziv. Dao sam iskaz u sredu u novosadskoj policiji. Tačno je da je moja firma naplatila novac 10. februara, ali nisam očekivao ovakvu hajku i ovakav skandal. Ugovor između „Dekatlona” i Vojvodine potpisan je u decembru 2012. godine.

Kazao je da je izložen pretnjama i da je o svemu obavestio policiju, kao i da je nadležnima predao kompletnu dokumentaciju:

– Iz Vojvodine su izneli niz proizvoljnih informacija i time sebi naneli najveću štetu. Poslujem po zakonu i da je bilo ma kakvih nepravilnosti sedeo bih na nekom drugom mestu. Ako je istina to što tvrde, neka mi odgovore na pitanje zašto i dalje posluju sa „Hipo bankom”? Vojvodina je na računu ove banke imala oročenih 600.000 evra. Ni jedan evro nisam zloupotrebio, niti uzeo.

Nikolić je dodao da veruje da u klubu ne znaju za poslovanje s njegovom firmom:

– Ugovor je potpisao Rabrenović i to ću i dokazati na sudu. Tražio sam veštačenje da menica ne bi bila uništena i da bi se utvrdila istina. Kažu da je Kežman potpisivao ugovore na štetu kluba i da je davao velike plate igračima, a zna se da svaki finansijski dokument može da potpiše jedino ovlašćeno lice generalni sekretar. Dobro znam za našu bolest da zaboravljamo ono što nećemo da platimo.

Nastavio je:

– Novac, koji mi je uplaćen, prebacio sam na druge račune koji su zamrznuti. Da sam hteo podigao bih sve i potrošio ili prebacio u inostranstvo. Nemam fantomsku firmu. Imali smo dve-tri terenske kontrole Poreske uprave. I neko će zbog tih reči odgovarati. Ono što treba je u policiji.

Naglasio je da su ga iz kluba zvali da se nagode:

– Nema nikakve nagodbe, koju mi je nudio Aleksandar Vlaškalić. Ne razmišljam o njoj. Svoje obaveze sam naplatio. Uvlačenje trećih lica u ovaj slučaj je poražavajuće. Oni i njihove izjave nemaju nikakvu snagu. Zbog toga najavljujem da ću podneti nove tužbe za klevetu i povredu časti. Ukoliko nisam u pravu odgovaraću i vratiću novac Vojvodini.

Nikolić je rekao da očekuje da će se sve rešiti na sudu:

– Nadao sam se da je „isterivanje pravde” silom prošlost, ali ovo što mi se dogodilo pokazuje da nije tako.

Kazao je da ne želi da pominje preminulog predsednika kluba Ratka Butorovića da bi zaštitio njegovu porodicu i nastavio:

– Pitali su me da li sam sposoban da naplatim od Đenove dug u iznosu od 800.000 evra za transfer Danijela Aleksića. Imao sam znanja i sreće i to uradio. Na račun Vojvodine je „legao” novac od spornog potraživanja i to je osnov ugovora kluba s „Dekatlonom”.

Nakratko, konferencija za medije pretvorila se u obračun urednika sajta novosadskog superligaša Dragana Čapelje sa Nikolićem. Na pitanja Čapelje kako bi mogao za 15 minuta da podigne 170.000 evra i otkud je ova suma deset odsto od isplaćenog novca za prelazak Aleksića u Đenovu, odgovorio je:

– Isto kao što je i klub podigao 20 miliona dinara da bi isplatio plate igračima. Pogrešno su vas uputili. Pročitajte ugovor, koji nisam odredio ja, nego Vojvodina, po kome ako mi ne stigne novac na vreme, naplaćujem deset odsto od Fifine presude. Ovu odluku je doneo Upravni odbor kluba 8. septembra 2011. godine. Ne znam da li ona još postoji ili je uništena.

Čapelja je pitao i da li ga je Butorović smenio zbog krađe 16.000 evra, na šta je odgovorio:

– Smenjen sam istog dana kada i Rabrenović sa funkcije generalnog sekretara. Ako je istina da sam ukrao taj novac, pitam zašto me Vojvodina nije tužila? Nažalost, u našoj državi uvek si kriminalac kada tražiš svoj novac.

Čapelja ga je optužio i da je uzeo novac namenjen kupovini opreme za mlađe kategorije, a Nikolić je uzvratio:

– Obećavam da ćete za to odgovarati. Bićete jedan u nizu tuženih. Prihvatili ste tu ulogu, iako jako dobro znate da to nije istina. Imam dokument, koji dokazuje da je Grujić preuzeo opremu.

Upitan da li je tačno da je istog dana kada je smenjen s funkcije generalnog sekretara Sportskog društva „Vojvodine” uzeo sedam miliona dinara, kazao je:

– Vi imate informaciju, a ja papir. To kako sam uradio već je u policiji. Razočaran sam kako su vas spremili da proizvoljno iznosite istinu.

Petar Nikolić je optužio FK „Vojvodinu” da posluje duplim fakturama koje je potpisivao generalni sekretar; da je klub napustio na lični zahtev Radisava Rabrenovića i da u to ne treba uplitati čoveka koji nije živ; da mu klub duguje 52 miliona dinara, a ne 41:

– Platio sam Đerđu Balatonu dugove kluba, dugove Sportskog društva i honorare za sva angažovana lica za finale Kupa protiv Partizana kada smo napustili utakmicu. Kao službeno lice kluba tužen sam od Železnica Srbije i platio karte koje nisu ni postojale. Predao sam policiji i ugovor i kompletnu prepisku s Đenovom.

Na kraju, Petar Nikolić je izjavio:

– Iz pijeteta što sam tamo radio poslednji put molim klub da ne pravi sebi još veći problem. Nemojte da prozivate Narodnu banku Srbije i „Hipo banku” koja vam je odličan servis, kad ne znate šta pričate.

Zaključio je da je konferenciju za medije sazvao u Beogradu, a ne u Novom Sadu zbog bezbednosnih razloga i „zato što beogradski mediji imaju veću pokrivenost”:

– Nemam drugo rešenje. O svemu sam obavestio policiju. Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala je moja sledeća i jedina adresa. Predao sam sve papire UBPOK-u. Oni će uraditi sve što je potrebno s dokumentima moje firme, ali i sa dokumentima Vojvodine. Neka se otkrije kako FK „Vojvodina” licencira igrače i falsifikuje potpise fudbalere kojima ne isplaćuje obaveze, a zna da su u inostranstvu i da ne mogu da utiču na to. Nikada ovo ne bih uradio da me nisu povukli za jezik i da mi nisu udarili na porodicu.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Branković prebacio pet miliona AK „Partizan”

O „trećim licima” umešanim u ovaj slučaj Petar Nikolić je rekao:

– Ne znam zbog čega sam prozvan od strane Životića. Nikada nisam radio u Atletskom klubu Partizan. Vodio sam „Fondaciju za razvoj atletskog sporta” i bio sponzor i donator AK Partizan. Legenda naše atletike Franjo Mihalić je sedeo u šupi dok mu ja nisam obezbedio normalne uslove za rad. Vršen je pritisak na mene da napustim fondaciju i to zbog 27.000 dinara. Rekao sam da im za sve aktivnosti poklanjam novac, ali da im za plate ne dam. Ako nisu sposobni da ih zarade ne treba ni da rade. Neću ja da im finansiram plate.

U dahu je nastavio:

– Branković je izjavio da sam bio odgovoran za finansije na Prvenstvu Evrope. Bio sam odgovoran za izradu finansijskog plana, a ne za sprovođenje. Isto tako i za kontrolu troškova, a ne za plaćanje. Branković je usvojio budžet od 150 miliona, a ja ga sveo na 123. Kome sam ja uštedeo 27 miliona? Petar Nikolić nikada nije bio finansijski direktor Prvenstva Evrope. Tužio sam ga i on je na sudu priznao da je falsifikovao moj potpis.

I zaključio:

– Obratio sam se kancelariji za dostupnost informacija od javnog značaja. Branković je u periodu 2008. i 2009, dok je Velimir Ilić bio predsednik Atletskog saveza Srbije, falsifikovao odluku Upravnog odbora i prebacio pet miliona dinara na račun AK Partizan, gde je direktor Životić. Ako je ovo laž krivično ću odgovarati.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Da sam kriminalac…

„Imam presudu na 3.100.000 dinara protiv Vojvodine, pa su me zamolili da napustim klub. Da sam kriminalac skinuo bih vam s računa 52 miliona koliko mi duguje Vojvodina.”

Đ. Smiljanić

objavljeno: 15.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nestale pare, Voša zakazala konferenciju za novinare

Izvor: RTS, 15.Feb.2014

Vojvodina zakazala vanrednu konferenciju za novinare, a razlog je optužba protiv bivšeg direktora marketinga novosadskog kluba koji je navodno sa računa neovlašćeno uzeo 170 000 evra. ..Fudbalski klub Vojvodina će u utorak u 12 časova organizovati vanrednu konferenciju za novinare. Razlog je optužba...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.