Nikolić: Konstantinova vizija i za modernu Srbiju

Izvor: RTS, 18.Maj.2013, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Konstantinova vizija i za modernu Srbiju

Srbija od davnina mesto okupljanja, borbi i stalnog napretka, rekao predsednik Nikolić otvarajući izložbu u Viminacijumu u čast Milanskog edikta. Nalazimo se na mestu koje nas podseća na Konstantina Velikog i njegovu slavnu prošlost, čiji smo i mi deo, rekao je predsednik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio je u Viminacijumu izložbu o Konstantinu Velikom i Milanskom ediktu. Slavni Konstantin je, proglasivši hrišćanstvo dozvoljenom religijom, mislio nesvesno i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ovo vreme u kojem gradimo savremenu srpsku državu ravnopravnih građana, poručio Nikolić.

"Za svaku odluku u životu imamo uzor u nečemu što je neko pametniji od nas napisao, a nama ostalo samo da naučimo da čitamo. Za ovo vreme, kada se borimo za opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji, kada nam se čini da je možda teže nego ikada, Konfučije je zapisao: Naša najveća slava nije što nikada nismo pali, već što smo ustali svaki put kada padnemo", rekao je šef srpske države.

Otvarajući izložbu "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije", Nikolić je podsetio da je reč o obeležavanju jednog od ključnih događaja u hrišćanskoj civilizaciji.

"Naziv mesta na kome obeležavamo svoju slavnu istoriju, Viminacijum, danas građanima Srbije zvuči lepo i melodično, ali strano. To je deo naše rimske istorije, koju imamo kao što imamo vizantijsku, srpsku, otomansku, srpsku, jugoslovensku, srpsku. To je jedna od naših najdragocenijih karakteristika: izvanredna mešavina različitih kultura, jezika, tradicija i burna i zanimljiva istorija", rekao je predsednik.

Područje Srbije je milenijumima bilo mesto okupljanja, razdvajanja, borbe, ali i konstantnog razvoja, dodao je predsednik.

Podsećajući da je više imperatora rođeno je na području današnje Srbije, među kojima Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije, Galerije, Maksimin Daja, Licinije, Konstantin Veliki, Nikolić je naveo i da je Dioklecijan, osnivač prve tetrarhije, takođe poreklom sa balkanskih prostora:

"Dioklecijan je odložio raspad Carstva zahvaljujući reformama koje je pokrenuo. Nastavio ih je Konstantin Veliki, čija je vladavina označila prekretnicu u rimskoj istoriji", rekao je Nikolić.

U to doba, dodao je, na tlu Srbije grade se raskošne carske palate, mauzoleji i letnjikovci, neke po značaju i lepoti spadaju u sam vrh svetske baštine.

Nikolić je poručio da izložba 'Konstantin Veliki i Milanski edikt 313" pažljivo odabranim predmetima iz srpskih muzeja, predstavlja samo deo našeg dragocenog nasleđa.

"Pruža nam priliku da na neposredan i slikovit način spoznamo ulogu izuzetnih pojedinaca. Oni su tokom istorijske epohe imali ključnu ulogu u kreiranju identiteta današnje civilizacije, ali i značajnih istorijskih odrednica današnje Srbije", zaključio je Nikolić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.