Nikolić: Funkcija predsednika nije samo ceremonijalna

Izvor: Press, 24.Dec.2013, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Funkcija predsednika nije samo ceremonijalna

"Funkcija je tako zamišljena da se na nju jako teško dolazi, direktnom pobedom, a potom predsednik prepušta vođenje politike Vladi Srbije. S tim da je zadužen da predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, da ostvaruje kontakte, ali i da kontroliše rad Vlade kojoj je poverio mandat. Ni na jednoj funkciji, posebno na koju ste direktno izabrani, nemate samo ceremonijalnu funkciju“, kaže Nikolić.
Nikolić je istakao da je najvažnije predstavljanje zemlje u svetu, ali i to da ima dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << posla da objasni u inostranstvu kako direktno izabrani predsednik ne utiče i ne kreira potpuno politiku vlade.
"Mi smo napravili jedan dobar balans u Srbiji po pitanju funkcionisanja Vlade i predsednika i tu sam potpuno zadovoljan“, rekao je Nikolić.
Na pitanje da li je podeljeno i predstavljanje u inostranstvu, tako da predsednik održava odnose sa Rusijom, a Vlada sa Evropskom unijom, Nikolić je rekao da "nigde ništa nije rađeno razdvojeno“.
"Vlada je u okviru pregovora sa EU radila samo u okviru onoga što smo se dogovorili. Kada sam davao mandat Ivici Dačiću, pitao sam ga da li je spreman da direktno učestvuje u pregovorima u Briselu. Rekao je da je spreman, tako da smo se dogovorili. Potom sam ja predložio platformu za pregovore i Rezoluciju, koju je potvrdila Skupština, a zatim sam i otišao u Brisel da potvrdim da će se pregovarati“, rekao je Nikolić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.