Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2017, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Birati mogu samo državljani s prebivalištem u Srbiji

BANJALUKA - Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, pozvao je srpske državljane s prebivalištem u Srbiji koji će se na dan glasanja za predsjedničke izbore u toj zemlji 2. aprila zateći u BiH da se do 11. marta registruju ukoliko glasačko pravo žele ostvariti u BiH.

Kako je pojasnio, državljani Srbije mogu glasati na tri lokacije u BiH, i to u Ambasadi Srbije u Sarajevu, Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci i u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Naglasio je da će na izborima moći ostvariti glasačko pravo državljani Srbije s prebivalištem na teritoriji Srbije, odnosno građani koji imaju adresu u Srbiji, i uz to eventualno i boravište u RS i BiH.

"To u praksi znači da će, na primer, birač koji je na biračkom spisku u Loznici, Beogradu ili Novom Sadu ili u nekom drugom mestu, a koji će se na dan izbora zateći u Banjaluci, morati na vreme, do 11. marta, da se prijavi da će glasati van svog biračkog mesta. Nakon isteka tog roka više niko neće moći da se upiše u birački spisak ovde kod nas", rekao je Nikolić.

Državljani Srbije s prebivalištem u toj zemlji koji budu htjeli da glasaju u Banjaluci će morati u Generalnom konzulatu u Banjaluci biti registrovani.

"Mi ćemo ga evidentirati kao glasača i šaljemo taj podatak u Republičku izbornu komisiju Srbije, koja onda njega skida s biračkog spiska u mestu njegovog prebivališta u Srbiji i upisuje ga u birački spisak u Banjaluci", rekao je Nikolić i dodao da pravo glasa ostaje i u slučaju eventualnog drugog izbornog kruga.

Važno je napomenuti da lica koja žele da ostvare pravo glasa u RS ne moraju lično dolaziti da se prijave u Generalni konzulat, već to mogu da ostvare i putem mejla konzulat.bl@mfa.rs ili na faks 051/213-901. U slučaju da se državljani Srbije s prebivalištem u toj zemlji odluče na glasanje u Sarajevu, prijaviti se mogu na mejl srbambaŽbih.net.ba, a u Mostaru na mejl gkmostarŽmfa.rs.

Zahtjev treba da sadrži ime, prezime, prezime i ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj, opštinu, grad i adresu prebivališta u Srbiji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu boravišta u RS i BiH prema kojoj će birači glasati na predstojećim izborima. Prilikom podnošenja prijave potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta Srbije, poput pasoša, lične karte ili vozačke dozvole s upisanim jedinstvenim matičnim brojem građana. Od priloga, potrebno je popuniti zahtjev za upis u birački spisak podatak da će birač glasati u inostranstvu i zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji.

Nikolić je napomenuo da je na proteklim izborima u Generalnom konzulatu u Banjaluci bilo registrovano 512 birača, a glasalo je njih 458, te je dodao da sada očekuje veći broj registrovanih.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.