Nikola Selaković: Kleveta neće biti krivično delo

Izvor: Glas javnosti, 28.Nov.2012, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Selaković: Kleveta neće biti krivično delo

STRAZBUR - Izmenama Krivičnog zakonika Srbije biće izvršena dekriminalizacija klevete, koja više neće postojati kao krivično delo, izjavio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Iako je iz radne grupe zadužene za izmene i dopuna KZS bilo saopštavano da kleveta ostaje krivično delo, posle javne rasprave odlučeno je da se ona dekriminalizije izmenjenim zakonskim tekstom, naveo je Selaković.

Ministar je ukazao da će ubuduće oni koji se smatraju oklevetanim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u sredstvima javnog informisanja moći da u parničnom postupku utužuju svoje pravo, tužbenim zahtevom za naknadu štete.

"Ukidanje klevete kao krivičnog dela je od izuzetne važnosti za jačanje slobode novinarstva i medijskog izveštavanja, kao i slobode izražavanja u Srbiji. S druge strane, to svedoči da je Srbija, kao i do sada, prednjačila u zaštiti i promociji ljudskih prava, pa i prava na slobodno izražavanje", naglasio je Selaković.

Za razliku od klevete, uvreda ostaje krivično delo.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kleveta neće biti krivično delo, uvreda hoće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012

BEOGRAD -..Kleveta kao krivično delo više neće postojati u Krivičnom zakonu Srbije posle izmene tog zakona, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde...Iako je radna grupa zadužena za izmene i dopune Krivičnog zakona odlučila da kleveta ostaje krivično delo, posle javne rasprave rešeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.