Izvor: B92, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko u BiH ne zna gde su optuženi"

Sarajevo -- U BiH nijedna domaća ni strana bezbednosna agencija ne zna gde se kriju Radovan Karadžić i Ratko Mladić, piše Dnevni avaz.

Portparol NATO-a u BiH Derek Čepel je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je pogrešno shvatanje "da NATO policija treba da hvata ratne zločince", navodeći da NATO ima posebna ovlašćenja u BiH, ali nema ovlašćenja da ide u Srbiju ili Rusiju, gde se, po spekulacijama, kriju optuženi.

Podsetio je da je NATO u BiH u protekle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve godine obavio oko 30 operacija pokušaja njihovog lociranja, te da prikupljaju obaveštajne informacije zajedno sa EUFOR-om.

Čepel je kazao da NATO vrši i istrage poput kriminalističkih, te da sve informacije deli s Tribunalom u Hagu, a neke i sa domaćim policijskim snagama.

"BiH ima dobar zakon koji omogućava zamrzavanje imovine i onemogućava pristup novcu pomagačima, ali bi trebalo mnogo više da uradi kako bi zadovoljila punu saradnju s Tribunalom", rekao je Čepel.

Portparol EUFOR-a Nil Matison rekao je da EUFOR prikuplja sve obaveštajne podatke, ali da ne može dati više informacija.

"Kada bismo znali gde su Karadžić i Mladić, naravno da bismo ih odmah uhapsili. Ne možemo reći ni da oni jesu, ni da nisu u BiH", kazao je Matison.

Direktor policije RS Uroš Pena kaže da ne zna gde se nalaze Karadžić i Mladić i dodao: "Ako neka bezbednosna agencija kaže - evo oni su tu - ja ću odmah sada otići da ih hapsim, ali tih informacija nema".

U Upravi policije Federacije podsećaju da je prošle godine potpisan Memorandum o razumevanju kojim je formirana Radna grupa sačinjena od više policijskih agencija koja je prikupljala saznanja o boravku, kretanju i osobama koje su pomagači ili finansijeri Karadžića i Mladića.

U Upravi policije Federacije tvrde da su sve informacije prosledili Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvu BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.