Niko nije nadležan za krov koji prokišnjava

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije nadležan za krov koji prokišnjava

Evi Maksimović iz Svetogorske ulice 37, godinama prokišnjava u sobi zbog oštećenja nastalih kad je njihov komšija iz susedne zgrade adaptirao stan. Ona kaže da su i odžaci bili zapušeni i tvdi da je komšija Dejan Kovačević, inače načelnik Opštinske uprave Starog grada, odbijao da sanira oštećenja. Prijavu je podnela građevinskoj inspekciji Starog grada, a na kraju i Upravnoj inspekciji, ali kaže da problem nije rešen. Kovačević ističe da mu se niko iz susedne zgrade nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << požalio na prokišnjavanje i zapušene odžake. Eva Maksimović pokazuje gde prokišnjava

Eva Maksimović kaže da je Kovačević u septembru 2005. godine počeo sa adaptacijom stana, proširenjem terase u stambeni prostor koji se graniči sa terasom i krovom zgrade u Svetogorskoj 37.

- Na slepoj strani zida probio je otvor i napravio francuska vrata, srušio veliki odžak zgrade u kojoj živi i napravio terasu. Tokom tih radova nastala su oštećenja koja nisu pravila probleme samo meni već i drugim komšijama. Iako smo jedan deo krova sanirali i to sami, problem nije u potpunosti otklonjen. Naime, drugi deo krova ne možemo da saniramo jer bi onda zatvorili ventilaciju te zgrade koju su, kad je proširivao stan, nepravilno postavili. Takođe, zagradio je svetlarnik njihove zgrade i bez našeg odobrenja koristi karatavan gde imamo sobu - priča Eva.

Nikola Raković, vlasnik restorana "Brioni”, koji se nalazi u prizemlju zgrade u

Kovačević: Niko mi se nije žalio

Dejan Kovačević ističe da mu se niko nije žalio na prokišnjavanje i zapušene odžake i dodaje da je na teren izlazila građevinska inspekcija opštine, ali i Upravna inspekcija koja nikakve nepravilnosti nije uočila.

- Čudno mi je da se problem javlja posle toliko godina. Sve je to zbog toga što se komšinici ne dopada što imam terasu do njene. Da mi se neko od komšija obratio i rekao za probleme nastala zbog adaptacije stana, naravo da bih sve preduzeo da se nepravilnosti otklone - kaže Kovačević.

kojoj živi Eva, kaže da je o svom trošku angažovao radnike da otpuše dimnjake.

- Kad su renovirali taj stan svašta su bacali u dimnjak. To me je koštalo 200 evra, a kad sam tražio Kovačeviću da mi nadoknadi štetu on je to odbio - priča Raković.

Eva navodi da zbog toga što se iz građevinske inspekcije Starog grada niko nije pojavio, obratila Upravnoj inspekciji, a na kraju i gradskom ombudsmanu.

- U dopisu koji je Upravna inspekcija dostavila navodi se da su u novembru prošle godine izvršili inspekcijski nadzor u Opštini Stari grad i da je utvrđeno da je građevinski inspektor te opštine još ranije doneo rešenje da Kovačevići obustave radove jer se izvode mimo odobrene tehničke dokumentacije i potvrde prijave početka radova. Ostavljen im je rok od 30 dana da pribave odobrenje za izvedena odstupanja od Glavnog projekta. Ali Kovačevići su podneli zahtev za legalizaciju izvedenih radova kojima je odstupljeno od građevinske dozvole, pa je Upravna inspekcija u tom dopisu navela da nema osnova da preduzimaju bilo kakvih mera - priča Eva.

Dušanka Gaćeša, gradski obudsman navodi da stanari koji smatraju da su oštećeni za nadoknadu štete mogu da se obrate sudu i dodaje da to kolika je šteta i da li je bilo utvrđuje se sudskim putem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.