Niko neće raditi više nego što zakon predviđa MINISTAR ŠARČEVIĆ O VAŽNIM PITANJIMA KOJA MORE I ĐAKE I RODITELJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 15:24

"Niko neće raditi više nego što zakon predviđa" MINISTAR ŠARČEVIĆ O VAŽNIM PITANJIMA KOJA MORE I ĐAKE I RODITELJE

Škole u narednim danima treba da izveste Ministarstvo za koji su se model odlučile i kako će organizovati nastavu

Prema trenutnim procenama Ministarstva prosvete, više od 50 odsto školskih ustanova ima mogućnost da kompletnu nastavu održi u učionicama a da budu zadovoljeni svi zdravstveni i bezbednosni uslovi zbog epidemije Covida 19.

Ministarstvo prosvete uradilo je preporuke i smernice za sve nivoe obrazovanja od 1. septembra koji su upućeni direktorima škola. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Tokom leta snimani su i časovi. Škole dobijaju matricu i načine na koje mogu organizovati nastavu, ali imaju i autonomiju u odlučivanju.

Ova autonomija praktično znači da direktori i nastavno osoblje u okviru ponuđenih modela nastave mogu da izaberu i usklade nastavni program koji odgovara specifičnosti baš njihove škole. Te specifičnosti se odnose ne samo na prostor u školi i broj đaka, što je presudno zbog segmenta ispunjenja svih zdravstvenih uslova, već i na broj učitelja.

. Uputstva su dobili, a sada su na redu da svoj deo posla odrade učitelji, profesori i direktori.

Međutim, nakon predstavljanja osnove nastavnog programa za početak školske godine, otvorena su pitanja za koja su javnosti potrebna dodatna pojašnjenja.

-Ima roditelja koji se boje da decu pošalju u školu. Imali su bolest u kući, trauma i taj strah je osnovan. Međutim, savetujem svima da se, uz mere opreza, vratimo normalnom životu. Ministarstvo i deo profesora radio je tokom leta. Časovi onlajn nastave nisu problem i potreba za njima nije samo zbog onih roditelja koji imaju bojazan, već i zbog same prirode epidemije koja je nepredvidiva, jer ne možemo isključiti mogućnost da će u jednom trenutku nastava iznova morati da bude na daljinu - kaže Šarčević, i dodaje:

- Tokom septembra, ukoliko se roditelji boje, čekaju da vide kako će izgledati kada đaci krenu u školu, i tu mislim isključivo na kovid, neće morati da donose opravdanja. Nastava na daljinu je omogućena, ali odgovara se isključivo u školi. Međutim, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, normalno je i da se svi vratimo svojim obavezama, pa tako i đaci. Mesto đacima je u školskim klupama, sa njihovim učiteljima i drugarima, uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera.

- Od ukupnog broja dece do 12 godina, prema analizi, petina roditelja zbog obaveza i posla ne može da ostane s njima kod kuće. To jeste čitava mala armija dece. Produženi boravak će funkcionisati, ima svoj prostor i svoje nastavnike. Kako sada stvari stoje, reč je o istom broju đaka kao i proteklih godina. Dakle, manje-više je taj broj standardan.

Pojedini sindikati su se usprotivili planu navodeći da će učitelji i profesori zbog podele odeljenja na grupe raditi više smena.

- Niko neće raditi više nego što zakon predviđa. U ovom segmentu moramo ipak biti svi korektni, jer činjenica je da smo svi u uslovima koji, da jednostavno kažem, nisu normalni. Taj argument da će raditi više pojedini baziraju na priči o dve smene, jer će se negde, gde ima potrebe, odeljenja deliti u dve grupe. Međutim, u skladu sa zakonom i pedagoškim normama, radno vreme se meri kroz satnice. Pedagoška norma je 40 sati.

- Uzmimo primer učitelja od 1. do 4. razreda. Njegovo odeljenje se, primera radi, deli u dve grupe, ima časove od po 30 minuta i određeni broj časova. Učitelj koji sa svojim klincima ima četiri časa skraćena na po pola sata ima u svojoj radnoj listi prostor da sa prvom grupom započne posao i sa drugom odmah potom u nizu i završi. U njihovo vreme ulaze i drugi profesori, poput, na primer, profesora jezika. Zabluda je da je radio dve smene taj isti učitelj, on ne radi dve smene, već ima svoju normu u skladu sa zakonom. Dakle, nije sa dve grupe radio u dve smene, niti preko norme.

Šarčević objašnjava i kakva je situacija po tom pitanju sa starijim razredima osnovne škole i srednjim školama.

- Ni u odeljenjima od 5. do 8. razreda ni u srednjoj školi nastavnici i profesori ne rade u dve smene, već će kod njih biti i manje rada u satima, tj. časovima. Oni imaju rad uživo i druga smena je onlajn (tamo gde bude takva podela nastave). Kod starijih razreda osnovne i srednje nastavni kadar ulazi u nastavu s otprilike dve trećine vremena. Međutim, njihova nastava nije u potpunosti zastupljena uživo, već je i na TV kanalima. Takođe, pojedine škole neće ni morati da dele razrede.

- Grubo posmatrano, časovi jesu kraći, a u fondu nastave uživo insistiraće se na glavnim nastavnim sadržajima poput maternjeg i književnosti, matematici... Modeli nastave su odrađeni tako da se ide na glavne sadržaje nastavnog programa kada je reč o nastavi uživo, odnosno delu u školskim klupama. Celokupan nastavni sadržaj je upotpunjen nastavom na platformama i Ministarstvo je obezbedilo različite alatke nastavnom kadru i školama. I taj oblik komunikacije profesora i đaka za pojedine nastavne sadržaje, eseje... pokazao se veoma korisnim i uspešnim, posebno u višim razredima. Imamo i onlajn za sve sadržaje od predškolskog do četvrtog srednje, deca će moći da vraćaju nastavu, uče i odatle. Idealne uslove nema niko u svetu.

Moramo da budemo svesni da je vanredna situacija

Ministar Šarčević kaže da je Ministarstvo poslalo uputstvo svim školama, da se održavaju sastanci sa načelnicima školskih uprava, kao i sastanci sa reprezentativnim sindikatima.

- Imamo i nastavni kadar koji su tehnološki viškovi i za to dobijaju novac iz budžeta. I oni koji su plaćeni mogu i treba da se uključe u nastavu gde god za to postoji potreba. Međutim, imam potrebu da kažem ono čega treba da smo svi svesni - pandemija je, ne radimo u normalnim okolnostima, niti onim na koje smo navikli. Može se dogoditi da se situacija svugde u svetu pa i kod nas pogorša i tada ćemo silom prilika preći na onlajn. Tu neće biti ni takozvanih smena, niti sati. Može se dogoditi i da se virus potpuno suzbije i da se sasvim vratimo školi na koju smo navikli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.