Niko ne zna koliko je Banjaluka zaradila

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne zna koliko je Banjaluka zaradila

Banjaluka - U Banjaluci niko ne zna koliko su RS i njen glavni grad zaradili za vreme nedavno održanog Svetskog prvenstva u raftingu! Iako se o turizmu kao najvećem potencijalu RS godinama priča, niko pouzdano ne može da kaže koliko su od svetske manifestacije na tlu Banjaluke zaradili hotelijeri, ugostitelji, prodavci suvenira, trgovci...

Jedini podatak koji smo dobili je da je RS od boravišne takse u maju za celu RS zaradila 22.768 KM, dok smo ostali uskraćeni odgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolika je naplata bila u Banjaluci.

„Nema nikakve procene, pa ni pojedinačne, koliko smo zaradili. Uveren sam da je zarađeno mnogo i da je mnogo novca ostavljeno u Banjaluci, posebno što su takmičari došli pola meseca ranije i sami snosili troškove”, rekao nam je organizator prvenstva Aleksandar Pastir.

Inače, zvanični podaci Tržišne inspekcije RS pokazuju da su od 15. do 31. maja, kad je održano Svetsko prvenstvo u raftingu, u 19 ugostiteljskih objekata u Banjaluci evidentirana 7.262 noćenja. Ipak, broj turista koji su došli da upoznaju Banjaluku i uživaju u raftingu nije poznat. Za sada postoje samo procene da ih je bilo oko 2.000.

Međutim, koliko smo zaradili i da li su uopšte plaćene boravišne takse, nismo uspeli da saznamo jer nam Poreska uprava RS na to pitanje nije odgovorila. Tržišni inspektori pak tvrde da je kontrola uplate ove takse isključivo u nadležnosti poreskih inspektora.

Istovremeno, u TOBL kažu da samo „pretpostavljaju da su smeštajni kapaciteti u vreme SP bili popunjeni”, ali da još nemaju podatke da li se boravišna taksa naplaćivala.

Već godinama u RS postoji problem naplate boravišne takse jer turistički radnici optužuju hotelijere da vode duple knjige. Iako je po prvi put RS dobila jednu ovako prestižnu manifestaciju, postavlja se pitanje zbog čega su izostale jače kontrole u hotelima i drugim objektima.

„Mi nemamo mehanizme koji bi pratili da li se uplaćuje boravišna taksa. Kada proveravamo hotele, kažu nam da su smeštajni kapaciteti popunjeni, a onda kada stigne boravišna taksa vidimo da je to samo 20 odsto od ukupnog broja gostiju”, rekao nam je predsednik TOBL Ostoja Barašin.

Hoteli: Turista nije ni bilo

Na Svetskom prvenstvu u raftingu učestovalo je 550 takmičara iz celog sveta, a boravili su u sedam banjalučkih hotela. U hotelima koje smo pozvali za informaciju kažu da, navodno, stranih turista nije bilo i da su smeštajni kapaciteti bili popunjeni uglavnom takmičarima. Inače, za Svetsko prvenstvo u raftingu Banjaluka i RS izdvojili su oko pet miliona maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.