Niko ne želi u koalicionu vladu sa ultra desničarem Vildersom

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 19:47

Niko ne želi u koalicionu vladu sa ultra desničarem Vildersom

Nekoliko holandskih političkih partija u sredu je podržalo apel krajnje desničarskog lidera Gerta Vildersa da se ispitaju nekonvencionalne forme vlasti.

Do ispitivanja dolazi da bi se napravila održiva koalicija, jer formiranje tradicionalne većinske vlade izgleda neostvarivo.

Razgovori o formiranju nove vlade su se vratili na početak ranije ove nedelje, skoro tri meseca nakon izbora na kojima je pobedila Vildersova nacionalistička partija PVV, ali nema većinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podseća Rojters.

Potencijalni partner NSC je odustao od pridruživanja bilo kojoj koaliciji koju predvodi Vilders, a odlukom NSC-a je praktično prekinuto formiranje bilo kakve desničarske vlade koja bi mogla da ima većinu u parlamentu.

Hollandijom tradicionalno vlada većinske koalicije koje svoje koalicione sporazume detaljno artikulišu u formu akta.

Medjutim, Holandija će ove godine možda morati da potraži neku nekonvencionalnu formu vlasti kako bi se sprečili novi izbori, jer veliki broj partija odbija saradnju sa Vildersom uprkos njegovim obećanjima da će odbaciti svoje sporne planove kao što je ukidanje džamija i zabrana Kurana u Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.