Nikitin Perikle na otvaranju!

Izvor: Kurir, 08.Jun.2015, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikitin Perikle na otvaranju!

Manifestacija počinje Milivojevićevim komadom, a tokom šest dana u Čortanovcima će se predstaviti teatri iz Belorusije, Irana, Makedonije i, naravno, Srbije

Drugi Šekspir festival u Srbiji, na kojem će se u prelepom ambijentu zamka na Dunavu u Čortanovcima prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira, biće održan od 25. juna do 30. juna.

Ideja manifestacije je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca i izvodi komade >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na otvorenom, kao u njegovo vreme s kraja 15. i početkom 16. veka. Festival će otvoriti drama „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića, a tokom šest dana predstaviće se teatri iz Belorusije, Irana, Makedonije, Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu. Šekspir je tekst „Perikle“ napisao pred kraj života, a delo spada u njegove manje crne tragedije jer se završava pomirenjem i oproštajem.

- Počeli smo sa Glob teatrom i „Hamletom“, a završili sa studentima. Tako smo Šekspira simbolično predali mladosti i vremenu koje tek dolazi. Ipak, budućnost festivala ne zavisi od programa i kvaliteta, već od para i politike - smatra Milivojević.

Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se Vila „Stanković“, izuzetan prostor u Srbiji zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom. Pokrovitelji festivala su APV - Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.