Nikeziću neustavno produžavan pritvor

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikeziću neustavno produžavan pritvor

Ustavni sud prihvatio ustavnu žalbu advokata Zdenka Tomanovića da je okrivljenom Zvonku Nikeziću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora

Ustavni sud usvojio je ustavnu žalbu Zvonka Nikezića, vlasnika konsultantske kuće „Ces mekon”, koju je u njegovo ime podneo njegov branilac Zdenko Tomanović, i utvrdio da je produžavanje pritvora ovom osumnjičenom bilo protivno Ustavu Republike Srbije.

Sud je procenio da je Nikeziću povređeno pravo na ograničeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trajanje pritvora zajamčeno članom 31. Ustava Republike Srbije.

Potvrdu ove informacije „Politika” je juče dobila u Ustavnom sudu. Nikezićev branilac Zdenko Tomanović rekao je za naš list da ohrabruje činjenica da je ovo prvi put da Ustavni sud u ovako kratkom vremenu, dok je okrivljeni u pritvoru, sagleda neustavnost produžavanja pritvora. Tomanović očekuje da ova odluka Ustavnog suda bude povod i podstrek našim sudovima da pritvor ne pretvaraju u kaznu ili odmazdu, već da ga koriste kao izuzetnu meru prema okrivljenom, samo onda kada za to postoje zakoniti i dokazani razlozi.

Zvonko Nikezić uhapšen je 24. novembra prošle godine zajedno sa Sašom Draginom, nekadašnjim ministrom poljoprivrede, i petoricom vlasnika privatnih firmi. Istraga je dva puta proširivana i obuhvata više od 20 osumnjičenih, a optužnica protiv okrivljenih podignuta je 22. maja.

Oni se terete da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva, suprotno uredbama vlade, od jula 2009. do avgusta 2011. godine oštetili budžet Srbije za oko sedamdeset miliona dinara, a „Azotaru” za više od četiristo miliona dinara. Kako je po podizanju optužnice izjavio specijalni tužilac Miljko Radisavljević, Dragin i Nikezić se terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko „Azotare” i preporučili ljudima iz ovog preduzeća da tako obavljaju njegovu prodaju.

M. Derikonjić

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

USS: Nikeziću povređeno pravo

Izvor: B92, 23.Jul.2013

Beograd -- Ustavni sud Srbije utvrdio je da je Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe u aferi "Azotara", povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora...To je za B92 rekao njegov advokat Zdenko Tomanović i dodao da će ova odluka u najskorije vreme biti objavljena u "Službenom glasniku"...Sud...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.