Nikad skuplja domaća zimnica

Izvor: Blic, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikad skuplja domaća zimnica

Kliknite ovde za prikaz tabele "Cene voća i povrća na pijacama"

LESKOVAC, KRAGUJEVAC, VALJEVO - Zbog izuzetno visokih cena povrća i voća ovogodišnje spremanje zimnice će biti najskuplje u poslednjih nekoliko godina.

Domaćice kažu da zimnice mora da bude, ali biće prinuđene da smanjuju količine, pa će tegli biti onoliko koliko porodični budžeti dopuste.

Četvoročlanoj porodici u Leskovcu trebaće ove godine oko 17.000 dinara za kompletnu zimnicu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je jednako visini prosečne plate tom kraju, i što je, skoro duplo više nego prošle godine. Porodica Miljković godišnje spremi po 20 tegli ajvara za šta je potrebno 60 kilograma crvenih kvalitetnih paprika i dva litra zejtina, odnosno više od 2.000 dinara. Za istu količinu pinđura potrebno je 1.000 dinara, a za kečap ili mleveni pa zamrznuti paradajz oko 1.250 dinara. Za 15 kilograma kiselih krastavaca potrebno je 350, a za pet kilograma kisele šargarepe još 200 dinara. Tome treba dodati i zeleni paradajz, koji se spravlja kao turšija, ali i oko 1.200 dinara za 30 kilograma pečenih paprika za zamrzivač. Kiseli kupus će biti najskuplji deo zimnice ukoliko ne padnu cene. Sto kilograma kupusa, koliko Miljkovići utroše, koštalo bi 4.000 dinara. Za 20 tegli džema od kajsija potrebno je 30 kilograma voća, čija je cena proletos iznosila 50 dinara i još 10 kilograma šećera, dok je za dodatnih 10 kilograma džema od šljiva potrebno 450 dinara. Za po 15 litara sokova od kupina i malina potrebno je preko 6.000 dinara, budući da se cena ovog voća kretala po 100, odnosno 80 dinara. Za 20 litara soka od višanja potrebno je 1.000 dinara, a ovome treba dodati i kompot kojeg deca rado piju.

Iako su primanja četvoročlane porodice Miljković minimalna, domaćica Stojanka ne odustaje od količina na koje je navikla njena porodica.

- Nešto mora da se jede i pije. Istina je da je ove godine povrće i voće papreno, ali kad stavim na papir, upola je jeftinije spremiti zimnicu u domaćoj radinosti nego kupovati je u prodavnicama, ili naručivati kod žena koje to profesionalno rade. Ako treba, zadužiću se za zimnicu - preračunava se Miljkovićeva.

Da je spremanje zimnice u Kragujevcu krenulo, govore prepune tezge na gradskoj i kvantaškoj pijaci, mnoštvo kupaca i dim koji se vije u prigradskim naseljima iz bubnjara na kojima cvrče zelene i crvene paprike, paradajz, plavi patlidžan...

Na užarenom poklopcu limene bubnjare cvrče crvene paprike, a pored njih zajapurena stoji Senka Terzić, VKV kuvar iz Korićana. Peče papriku za zamrzivač. Za svoju porodicu i porodice dva svoja sina ispeći će oko 200 kilograma paprika za ajvar, 100 kilograma za ljutenicu, 50 kilograma somborki obariće za turšiju, 40 staviti u živu, a od 20 kilograma napraviće razne mešane salate.

Za Oliveru Isailović, službenicu Policijske uprave, zimnica je na trećem mestu. Veli da prvo deci kupi knjige i pribor za školu, potom ogrev.

- Ove godine povrće i voće je skupo, kvalitet nikakav. Na selu nemam nikoga da me dotira. Na sreću tu je „Metro", i sve što mi zatreba kupiću tamo kada budem imala para. Tegla domaćeg ajvara košta oko 400 dinara, a u trgovini je upola jeftinija - pojašnjava Isailovićeva.

Masovna priprema zimnice u valjevskom kraju još nije počela. Domaćice, izgleda, čekaju da cene povrća i voća budu niže, a iako valjevski kraj slovi za voćarski, najmanje će ostavljati sokova i džemova, pošto je voće desetkovano nepovoljnim vremenom, nekvalitetno je i skupo.

- Sigurno ostavljamo mleveni paradajz, papriku i krastavčiće. Za to ne treba mnogo para. Pripremati slatko, džemove ili sokove se ne isplati. Tegla od 850 grama vrlo kvalitetne marmelade može se naći u marketima za 160 dinara, dok je za pripremu jedne mere domaćeg džema potrebno kilogram kajsija od 60 dinara i kilogram šećera od 65 dinara, a gde je potrošena struja, vreme i trud? Voće je uopšte, sem grožđa, ovog leta nekvalitetno i ne vredi koliko ga prodavci cene - kaže Valjevka Ljubinka Savić.

Anketa - Da li ćete i šta spremati od zimnice?

Snežana Aleksić - Kraljevo

U ostavi će biti svega. Paprike, paradajz, turšija, ajvar. Kupus kasnije, naravno. Neke džemove sam već kuvala. Mora da bude svega, u prvom redu zbog dece.

Sloboda Radović - Kraljevo

Ajvar obavezno, a od ostalog onoliko koliko penzija bude dozvoljavala. U ostavi će sigurno biti paprika u teglama i ruska salata. Slatko i džemovi se već uveliko spremaju.

Snežana Greci - Šabac

Bez obzira na cene uvek pravim ajvar, kuvani paradajz, pečene paprike, kisele krastavčiće i razne salate. Svi u porodici vole domaću a ne kupovnu zimnicu.

Miranda Sibinčić - Šabac

Svake godine spremim ajvar, krastavčiće, pečene paprike, kuvani paradajz, turšiju, kompote, sokove, džemove, pa i slatko. Imam malu decu, a domaća hrana nema cenu.

Dragica Pačić - Negotin

Sve je poskupelo, pijaca, struja, zejtin, a penzije iste. Spremiću upola manje zimnice. Staviću 20 flaša paradajza, nešto paprike i turšiju, ali ne i ajvar.

Gordana Petković - Negotin

Prodajemo povrće na pijaci. Zimnicu ću spremiti, od svega pomalo. Cene smo povećali jer je zbog suše prepolovljen rod. Ali, ljudi nemaju pare, pa mnogo bacimo.

Ruža Kuzović - Čačak

Povrće je skupo tako da ću staviti samo malo mlevenog paradajza iz svoje bašte. I dosta džema jer je šljiva rodila, za ostalo teško se može naći novca.

Tanja Damjanović - Čačak

Mislim da cene na pijaci i nisu toliko visoke, ali ove godine neću ništa spremati, jer nemam vremena zbog posla, a i više se isplati kupiti sve gotovo.

Zorica Ristić - Niš

Spremiću ajvar, barenu papriku, ljutenicu, peckanu papriku, cepkani ajvar, turšiju, kupus i krastavčiće. Pošto je povrće poskupelo količine zimnice će biti manje.

Vesna Bivolarević - Niš

Ako ostanu ove cene, prepoloviću količine. U suprotnom trebalo bi kredit da podignem za zimnicu. Pravim 60 do 70 tegli ajvara, kiseli kupus, turšiju i krastavčići.

Vera Petrović - Smedervo

Spremaću zimnicu obavezno. Ne mogu da kažem da je pijaca preskupa, čak mislim da je jeftinija od svega drugog, a i za hranu uvek mora da se ima.

Nadežda Isker - Smederevo

Ne spremam zimnicu nekoliko godina. Pijaca je skupa. Ako još dodate maltretiranje po vrućinama, zaista se ne isplati. Zato ću kupiti gotovu zimnicu u prodavnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.