Izvor: B92, 11.Dec.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikač: Nema pirata na Dunavu

Beograd -- Pomoćnik načelnika Uprave policije MUP-a Srbije Željko Nikač kaže da nema organizovanih pirata na Dunavu.

Pojedinačni slučajevi krađa i šverca postoje, ali u mnogo manjoj meri nego što se priča, kaže Nikač. Prema dosadašnjim operativnim podacima policije, nema organizovanog kriminala u vidu piratstva na toku Dunava kroz Srbiju, rekao je za Danas Nikač.

Uostalom, navodi Nikač, da postoji rečno piratstvo u Srbiji "ne bismo mogli da dobijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozitivan izveštaj o našem radu od Dunavske komisije".

Ivan Ivanov, zamenik direktora bugarske nacionalne rečne kompanije, izjavio je da su rečni pirati kod Smedereva u poslednje dve godine napali i opljačkali 38 bugarskih brodova prilikom prolaska Dunavom kroz Srbiju.

Prema rečima Ivana Ivanova, napadi su sve učestaliji i agresivniji, a obično naoružani napadači, sem tereta, sa brodova kradu gorivo, kablove i svu vrednu brodsku opremu.

Nikač kaže da deo tih događaja jeste evidentiran, kao i da se još ispituju pojedini slučajevi.

On je rekao da se svi operativni podaci, saznanja i prijave potencijalno oštećenih proveravaju.

Prema rečima Željka Nikača, policija savetuje kompanije i osiguravajuća društva da svaki podatak o prijavi krađe na brodovima provere i da u takvim slučajevima ne bi trebalo isključivati ni mogućnost virtuelnih prijava krađe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.