Nijemačka 2015. godinu zatvorila sa budžetskim viškom

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2016, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijemačka 2015. godinu zatvorila sa budžetskim viškom

Njemačka je 2015. godine zabilježila veći budžetski suficit nego što se očekivalo i planira ga iskoristiti za pokrivanje troškova priliva izbjeglica.

Naime, njemačko Ministarstvo finansija je saopštilo da je Njemačka prošle godine ostvarila budžetski suficit od 12,1 milijardi evra zbog povoljnih ekonomskih uslova.

Budžetski rashodi u prošloj godini iznosili su 299,3 milijarde evra, što je 2,6 milijarde evra manje od očekivanog. Prihodi su iznosili 311,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << milijarde evra, ili 4,5 milijardi evra više nego što je njemačka Vlada predvidjela.

“Taj će nam novac biti prijeko potreban za finansiranje dodatnih troškova smještaja i integracije izbjeglica”, rekao je njemački ministar finansija Volfgang Šauble.

Dodao je da se Njemačka ni ove godine ne planira dodatno zaduživati, ako to bude moguće.

Njemačka je ranije za pokrivanje troškova izbjegličke krize osigurala pet milijardi evra.

Inače, prošle godine je u Njemačkoj je registrovan 1.1 milion tražioca azila, među kojima izbjeglice iz Sirije čine oko 40 posto.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.