Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije sva vlast u budžetu

Aktivna lokalna zajednica, učešće privrede u razvoju opštine I efikasna opštinska uprava sigurno su stvari koje će doprineti boljem i bržem razvoju opštine Voždovac. Budžet nije jedini instrument vlasti kojim se može popraviti celokupan ambijent na opštini, dosta toga zavisi od onih koji njome rukovode, ali i od samih građana, kaže Dragan Pušara, kandidat G17 plus za predsednika opštine Voždovac.



Šta opštinska uprava treba da uradi da bi bila efikasnija?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Mora da pojednostavi ili ukine brojne procedure kako bi i građani i privreda lakše, brže i jeftinije završavali svoje poslove. Mora da uvede "sistem 48”, odnosno da građanima na svako pitanje odgovori u roku od 48 sati, bez obzira na nadležnosti. Zalažemo se I za to da, kada građani pokrenu neku proceduru koja nije iz domena urbanističko-građevinskih poslova, rešenje moraju da dobiju u roku od 30 dana. Ako to ne bude slučaj, administrativna ćutnja će značiti odobrenje zahteva. Ukratko, predlažemo da se giljotina propisa sprovede i na opštini, po ugledu na sveobuhvatnu reformu propisa na nivou republike.

Kako vidite saradnju opštinskih vlasti i privrede?

- Predlažemo formiranje privrednog saveta koga treba da sačinjava 20 najuspešnijih privrednika sa Voždovca. Savet treba da bude volonterski, pri Opštinskom veću, ali da učestvuje u formiranju poslovne klime na opštini, definisanju budžeta i na eventualne mere koje treba preduzeti kako bi se poboljšao investicioni ambijent. Niko nema bolje savete za razvoj privrede nego sami privrednici.

Kad je reč o privredi, šta je potencijal Voždovca?

- Obilaznica oko auto puta sa potencijalnim industrijskim kapacitetima, Avala kao turistička destinacija, ljudski resursi kao potencijal... Nisam za plansku privredu. Na opštinskim vlastima je da naprave dobru poslovnu klimu i ponude efikasne servise, da investitori ne čekaju dozvole, da nema korupcije. Voždovac je među prve tri opštine po broju malih i srednjih preduzeća i, ako njih uključimo u dalji razvoj, onda smo zaista napravili pomak.

Pokrenuli ste inicijativu za formiranje roditeljskih patrola?

- „Roditeljske patrole” su samo jedan od načina za poboljšanje bezbednosti dece. S obzirom na broj đaka i škola na Voždovcu, roditelji bi bili angažovani jedan dan godišnje. Nadzirali bi dvorišta do kasnih večernjih sati i stvarali takav ambijent da se posle nastave ne okupljaju narko dileri, oni koji konzumiraju aklohol... Primedbe bi dostavljali policiji kada školskog policajca nema u drvorištu. Uostalom, to je inicijativa samih roditelja.

Na šta mislite kad kažete da ambijent na opštini zavisi i od samih građana?

- To znači da imate aktivne i odgovorne skupštine stanara koje brinu o tome da li im radi lift, da li im je zgrada čista, da li je fasada u ispravnom stanju, koje ne dozvoljavaju da se drže neuredne parcele na kojima buja ambrozija ili se formiraju deponije koje su, na kraju krajeva, stvorili sami građani. Ako se svi malo pobrinemo oko toga, a opština inicira taj aktivizam, uz pravilno korišćenje budžeta, rezultati su zagarantovani.

Kakve izborne rezultate očekujete i ko su vaši potencijalni partneri u vlasti?

- Bitno je da imamo odborničku grupu, jer jedino tako možemo nešto da uradimo. Poželjni koalicioni partneri su svi oni sa kojima sarađujemo i na gradskom nivou, a stožer koalicije je DS.

Obaveštenja preko uplatnice „Infostana”

Prema rečima Dragana Pušare, direktan „plod” predizborne kampanje G17 plus je odluka usvojena u Skupštini grada prema kojoj će građani preko uplatnica „Infostana” biti obaveštavani o promeni detaljnih planova ili prenameni zemljišta u kraju u kome žive. Na ovaj način će biti obaveštavani oni koji žive do 300 metara od parcele na koju se promena odnosi, biće informisaniji i moći će, ukoliko žele, da aktivno učestvuju u javnoj raspravi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.