Nije kriv

Izvor: B92, 19.Nov.2021, 20:24

"Nije kriv"

Kajl Ritenhaus, koji je 2020. na protestima u gradu Kenoši ubio dva demonstranta i teško ranio trećeg, proglašen je nevinim.

Ritenhausa, koji je 2020. bio maloletan, sud je oslobodio svih optužbi.

Suđenje Kajlu Ritenhausu je podelilo američku javnost na one koji su smatrali da je on nevin i one koji su ga nazvali "ubicom" i "fašistom".

Tužilac je na suđenju opisao Ritenhausa kao "ekstremistu", koji je došao na proteste naoružan poluautomatskom puškom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je advokat odbrane insistirao da je tada maloletni Kajl pucao na demonstrante, pošto su ga oni prvi napali.

Odbrana je naročito insistirala na snimku na kom se vidi kako jedan od demonstranata udara Rithausa skejtom, a vetar u leđa joj je dala izjava ranjenog demonstrana koji je priznao da je potegao pištolj na Rithausa.

Suđenje je dovelo do velikih rasprava u američkoj javnosti, naročito oko pitanja rasizma, iako su i Ritenhaus i ljudi na koje je pucao belci.

Podsetimo, pucnjava u kojoj su poginule dve osobe a jedna teško ranjena desila se na demonstracijama pokreta Životi crnaca su važni (Black lives mater) u gradu Kenoša, u Viskonsisu.

Povod za demonstracije bilo je to što je policija teško ranila crnog Afroamerikanca Džeka Blejka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.