Nije gotovo; Još jedan puč u Rusiji?

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 11:11

Nije gotovo; Još jedan puč u Rusiji?

Član beloruske opozicije u egzilu kaže da se članovima grupe Vagner priprema "topla dobrodošlica".

Franak Viacorka, glavni politički savetnik beloruske opozicione zvaničnice u egzilu Svjatlane Tihanovskaje, rekao je za Njuzvik da će se svi pripadnici grupe Vagner koji se smeste u Belorusiji naći između osvetoljubivog Kremlja i neprijateljski nastrojenog lokalnog stanovništva, uključujući i uticajne osobe unutar vojnog i bezbednosnog establišmenta zemlje.

Prigožin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i hiljade njegovih boraca navodno planiraju da se nastane u Belorusiji nakon kratkotrajne pobune protiv ruskih vojnih vlasti krajem juna. Iako je Putin osudio pobunu kao "izdaju" i zapretio odmazdom, Prigožinu je ponuđen dogovor da napusti Rusiju pod zaštitom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Ne smatramo da će Prigožin ostati dugo", rekao je Viacorka. "U Belorusiji nije sigurno", dodao je. "Belorusija je pod Putinovom kontrolom i ako Putin naredi da se Prigožina ubije... to će se dogoditi. Belorusija nije sigurno mesto, a beloruski narod je neće učiniti sigurnim mestom ni za Prigožina", dodao je on.

Nedavni satelitski snimi Planet Labsa otkrili su potencijalne vojne baze u koje se mogu smestiti Vagnerovci u Belorusiji, što je izazvalo zabrinutost u Evropi zbog vrlo vrlo opasnih borbenih snaga koje bi se tako našle na samo nekoliko sati vožnje od granica EU I NATO.

"Lukašenko misli da će moći da koristi Vagner i Prigožina kao svoju ličnu stražu i zaštitu, ali mislim da Prigožin ima druge planove", dodao je Viacorka. "Njegov apetit je puno veći od Belorusije. I on će ponovno pokušati da svrgne Putina. Ne može se isključiti još jedan puč. Još nije gotovo, barem postoji takav osećaj unutar Belorusije", istakao je beloruski opozicioni lider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.