Nije bilo reči o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve

Izvor: B92, 23.Sep.2021, 16:36

"Nije bilo reči o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve"

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nikada nije bilo reči o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve, izjavio je mitropolit Joanikije.

"To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje", kaže Joanikije.

Na pitanje da li je to odvajanje zaista i bilo krenulo, mitropolit jasan:

"Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vekovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da neguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju".

Kako je ranije najavljeno, mitropolit će u ovom itervjuu govoriti i o temeljnom ugovoru između SPC i Crne Gore.

Sinod SPC razmatra na današnjoj sednici predloge temljenog ugovora između Crkve i Crne Gore, potvrđeno je Tanjugu u SPC.

Na stolu će se naći čak četiri verzije ovog ugovora - prva, koja je bila usaglašena, i očekivalo se da će biti potpisana 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu, druga iz koje je premijer Zdravko Krivokapić izostavio preambulu i dva člana i dva poslednja koja su stigla istovremeno - jedan primerak je direktno dostavjen Patrijaršiji, a drugi je upućen preko mitropolita crnogorsko primorski Joanikija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mitropolit Joanikije: Nikada nije bilo reči o odvajanju mitropolije od SPC

Izvor: RTS, 23.Sep.2021

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, gostujući u emisiji "Argumenti" koja će biti emitovana večeras na TVCG 1, rekao je da u Mitropoliji nikada nije bilo reči o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve. . Mitropolit Joanikije je rekao da su to očekivali ljudi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.