Nigeriju ne ugrožavaju strane trupe

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigeriju ne ugrožavaju strane trupe

Nigerijska vojska saopštila je da suverenitet Nigerije nije ugrožen zbog prisustva kopnenih trupa Čada na severoistoku zemlje.

Čadska vojska ušla je na teritoriju Nigerije radi borbe protiv islamske grupe Boko Harama.

Žarište borbe fokusirano je na severoistocni grad Gamboru.

Portparol ministarstva odbrane Kris Olukolade odbacio je zabrinutost zbog prisustva stranih trupa na nigerijskoj teritoriji i rekao da nigerijska vojska predvodi ofanzivu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Uprkos utisku iz pojedinih krugova, nigerijske snage su te koje planiraju i predvode sadašnji napad na teroriste sa svih frontova u Nigeriji a ne čadske snage", rekao je Olukolade a preneo AFP.

"Nigerijski teritorijalni integritet ostaje netaknut", rekao je on.

Sukob sa Boko Haramom je započeo zbog pretnji lidera ove grupe Abubarka Šekaua da će napraviti kalifat, sjedinjujući delove Nigerije, Nigera, Čada i Kameruna.

Vojska Čada je ustanovila svoje baze u Nigeriji, Kamerunu i Nigeru kako bi vodile borbu protiv Boko Harama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.