Nigde se ne voli Turska kao u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nigde se ne voli Turska kao u BiH"

Nigde u Evropi Turska nije tako omiljena kao što je u BiH, konstatuje nemački list "Frankfurter algemajne cajtung" i postavlja pitanje šta iz toga proizlazi?

Erdogan je nakon izborne pobede prvo pozdravio braću u BiH

 

"Mnogo je govora turskog predsednika Abdulaha Gula, premijera Redžepa Tajipa Erdogana i ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua u kojim pominju BiH, Sarajevo ili na turskom čarobno ime `Sarajbosna`", piše novinar ovog lista Mihael >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Martens.

 

On podseća da je Erdogan, kada je pobedio na parlamentarnim izborima 2011. godine, prvo pozdravio "braću i prijatelje" u glavnom gradu BiH, prenosi "Dojče vele".

 

Nemački list navodi i da je Erdogan godinu dana ranije, prilikom posete Sarajevu, rekao da "oseća da je BiH prvi sused Turske", i da Turska, zbog "istorijske odgovornosti Bosnu neće nikada ostaviti na cedilu".

 

Martens podseća da u Ankari, Istanbulu i Izmiru ulice, džamije ili parkovi nose ime po Aliji Izetbegoviću, a da u Sarajevu jedan park nosi ime po Erdoganu.

 

On u tekstu navodi i istorijsku vezu koja potiče još iz Osmanskog carstva, na 6.878 turskih riječi u "bosanskom" jeziku, ali i prenosi navode iz studije koju je uradio društveno-istraživački institut "Populari" iz Sarajeva: "Niko nije sačuvao osmansku kulturu kao što je učinila BiH. Pa ni Turci sami".

 

Martens naglašava da se uspesi turskih sportista slave u Sarajevu i da bošnjački političari u Sarajevu blizinu sa Turskom uzimaju kao povod da svoje evropske partnere u razgovorima upozore:

 

"Ako ne primite BiH, onda će se ona orijentisati u pravcu Turske".

 

"Turska u BiH pomaže u sanaciji mostova, medresa, džamija. Takođe, daje stipendije studentima. Međutim, privredno Turska u BiH nema važnu ulogu.

 

Najvažniji trgovinski partner BiH je Hrvatska. Trgovinska razmjena ove dvije zemlje je prošle godine iznosila skoro dvije milijarde evra", dodaje list.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.