Ni upaljenu školu nisu mogli da gase

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni upaljenu školu nisu mogli da gase

Rešenje problema će ipak morati da traže u JP "Vodovod i kanalizacija"

PIROT – Meštani sela Ponor kod Pirota, kojima je ovih dana izgorela škola, i da su hteli nisu mogli da ugase požar, jer vodu nemaju još od maja. Izvor sa koga se napaja seoski vodovod nema dovoljno vode, pa Ponorci vodu nose u kantama i flašama ili sa česme u centru sela ili je dovoze iz grada. Za rešavanje problema sa vodom potrebno je oko osam miliona dinara, odnosno da se priključe na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gradski vodovod.

Selo Ponor, sa 140 domaćinstava, probleme sa nedostatkom vode ima više od petnaest godina. Da selo umire govori podatak da imaju četrdesetoricu "mladića" i samo devet đaka u školi. Dušan Rančić je sa suprugom, dvoje dece i majkom ostao u selu, bez obzira na probleme. On je i zamenik predsednika Mesne zajednice. – Od maja nemamo vodu i moramo da se snalazimo. Za stoku doterujemo vodu u burićima, a neki su već napravili male bazene pa naručuju cisterne sa vodom. Da ne bi selo ostalo pusto, moramo da rešimo problem sa vodom – kaže Rančić.

Izvor u blizini sela ima mali kapacitet, a ljudi vodu u toku leta neracionalno koriste.

Pokušavali su problem da reše pre nekoliko godina sa donatorom CHF-om, ali je u tom trenutku nastupila smena vlasti u opštini, pa im je propala i ta šansa. – CHF je nameravao da finansira kupovinu materijala, a da meštani učestvuju tako što će raditi na gradilištu. Opština je trebalo da finansira izradu projekta. Smenom vlasti i odlaskom donatora, propustili smo našu šansu. U opštini nam govore da nema para i da je to velika investicija. U okolini sela su napravljene bušotine na osam mesta, ali voda nije pronađena ni na dubini od 120 metara. Jedino rešenje je priključenje na gradski vodovod, ali to će zahtevati izgradnju vodovoda od oko sedam kilometara. Susedna sela su se već priključila na gradski vodovod – dodaje Rančić.

Rančić napominje i da je voda sa izvora sa koga se napaja seoski vodovod bakteriološki neispravna i da meštani stalno imaju zdravstvene probleme u periodu od februara do maja, kada imaju vodu.

U opštini kažu da su se meštani Ponora opredelili za sopstveni vodovod i da za sada ne mogu da im pomognu. Direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Zoran Nikolić istakao je da se trude da imaju što veći broj potrošača i da je jedan od načina da se reše problemi priključivanje na gradski vodovod. – Većina meštana nekih sela nisu spremni da ugrade vodomere, jer to znači da će biti u obavezi da plaćaju naše usluge. Vodovod je otvoren za sve koji imaju probleme sa vodom i mislim da u doglednoj budućnosti možemo da pronađemo rešenje – rekao je Zoran Nikolić.

Za sada Ponorcima predstoji dug put do vode na kućnim slavinama. Olakšavajuća okolnost je to što su oni navikli da štede vodu i što su dobro opremljeni flašama, kofama i plastičnim balonima.

M. Penčić

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.