Ni staž, ni overena knjižica

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni staž, ni overena knjižica

Čak 55 hiljada preduzeća ne plaća doprinose zaposlenima. Penzioni i zdravstveni fond na gubitku 200 milijardi dinara. Kako je u više od 80 odsto slučajeva reč o likvidiranim ili firmama u stečaju, dug je nemoguće naplatiti.

Neplaćanje poreza i doprinosa u Srbiji svakodnevna je praksa. Samo prošle godine dugovanja preduzeća penzijskom i zdravstvenom fondu dostigla su 200 milijardi dinara. Kako se u više od 80 odsto slučajeva radi o likvidiranim ili firmama u stečaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dug je nemoguće naplatiti.

Od četiri godine koliko je radila kod privatnika, Ratki se pola staža ne računa. Već dve godine nema ni overenu zdravstvenu knjižicu.

Ratka kaže da ne može otići kod lekara na pregled. Bitno joj je da staž bude povezan i da kad ode u penziju ne šeta od šaltera do šaltera i od firme do firme da bi završila sa  papirologijom.  

Ratkin poslodavac samo je jedan od 55 hiljada u Srbiji koji ne izmiruje svoje obaveze prema zaposlenima, ali ni prema državi.

Samo u prošloj godini preduzeća su ostala dužna za penziono i invalidsko osiguranje više od 100 milijardi, a za zdravstveno skoro 90 milijardi.

Problem je, kažu u Poreskoj upravi, što je veliki deo tih dugovanja nenaplativ, jer je reč o preduzećima koja su likvidrana, ili su u stečaju i restrukturiranju.

Rada Kostić, pomoćnik direktora za naplatu kaže da velike probelem stvara taj period za koji ne mogu da vrše prinudnu naplatu, a to onda koriste sama rukovodstva tih preduzeća.

"U svim drugim slučajevima pokreću se postupci i redovne i prinudne naplate, blokade računa, prodaja imovine", kaže Kostićeva.

Poreska uprava je 2012. godine podnela oko 500 krivičnih i tako naplatila oko tri milijarde dinara. Prekršajne prijave, kojih je prošle godine bilo je više od 25.000 rešavali su prekršajni sudovi, a od ove godine to će raditi Poreska uprava.

Radi efikasnije naplate, od jula kontrolu obavljaju i banke i dostavljaju podatke poreznicima.

"Podaci stižu u Upravu, u sektor za kontrolu i oni preduzimaju mere po tome što da imaju informaciju pa da odmah pozivaju obveznika, a što da se šalje ako je veći iznos terenska kontrola u samo preduzeće da izvrši kontrolu, ali jeste neki signal da se tu nešto događa", kaže Rada Kostić. 

Pravna lica, međutim, nisu zakonski ogranična koliko računa moge da otvore na ime firme, pa je nekoliko računa u više od 30 banaka, koliko ih ima u Srbiji, teško kontrolisati, kažu u Poreskoj upravi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.