Ni novi zakoni ne depolitizuju sud

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni novi zakoni ne depolitizuju sud

Beograd -- Nova zakonska rešenja ipak neće rešiti pitanja depolitizacije i ukidanja nesmenjivosti u Visokom savetu sudstvu i Državnom veću tužilaca.

Iako nacrt novih zakona o VSS i Državnom veću tužilaca predviđa da članovi tih tela više ne budu nesmenjivi, i nova procedura za njihov opoziv tumači se kao teško ostvariva. Sudije i tužioci se slažu da predložene izmene tih zakona, o kojima javnost može da raspravlja još pet dana, neće doprineti depolitizaciji ni Visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saveta sudstva ni Državnog veća tužilaca.

Članovi dva najviša tela u pravosuđu više nisu iznad zakona. Do sada je opoziv u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca bio moguć samo ako član predloži sopstvenu smenu. Novom izmenom Zakona to se menja - ko funkciju ne obavlja u skladu sa ustavom i zakonima treba da ode. Pitanje je koliko će ta mogućnost razrešenja članova biti moguća u praksi.

"Trebalo bi da 400 sudija stavi svoje ime i prezime na predlog za opoziv člana VSS i tako stavi svoju glavu na panj, jer VSS može takav predlog glatko da odbije, a da posle članovi tog tela odlučuju o vrednovanju i napredovanju tih istih sudija", kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

U kritici predloženih izmena sudije i tužioci se slažu da će u zakonu biti novina koje neće doprineti depolitizaciji VSS i DVT. Takva je izbor predsednika tih tela: "Sa ovakvim rešenjem gde bilo ko od izbornih članova može da postane predsednik je politizacija, jer to može da bude i advokat, i profesor fakulteta, a oni su često stranačke ličnosti."

"što se tiče uticaja politike na izbor članova VSS i njihovo razrešenje, mislim da ona i dalje postoji. Dok se ne promeni ustav i dalje će konačnu reč o izboru ili razrešenja članova dva najviša tela u pravosuđu davati skupština", Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Zanimljivo je da novi zakon, zbog efikasnosti, uvodi, po mnogima nemoguće dostižnu obavezu, da svaki član VSS mora da reši do 50 odsto predmeta. Kao retko dobru promenu stručnjaci ističu uvođenje javnosti sednica tih tela, pa bi rad VSS i DVT ubuduće trebalo da bude manje tajan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.