Ni kriza nije ista za sve

Izvor: RTS, 18.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni kriza nije ista za sve

Američka kompanija za pružanje finansijskih usluga Sitigrup planira da u narednim mesecima otpusti dodatnih 50.000 zaposlenih. Fond Džordža Soroša, uprkos finansijskoj krizi, uvećao akcije.

Novi američki predsednik Barak Obama i njegov protivnik na izborima Džon Mekejn dogovorili su se da će udružiti snage kako bi prevazišli finansijsu krizu i ostale izazove s kojima je suočena njihova država.

"Nadamo se da ćemo zajednički raditi u predstojećim danima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i mesecima na kritičnim izazovima kao što su rešavanje finansijske krize, stvaranje nove ekonomije energije i zaštita naše nacionalne bezbednosti", saopštili su, u zajedničkoj izjavi, Obama i Mekejn, posle sastanka Čikagu.

Obama i Mekejn, formalno još uvek članovi Senata u Kongresu SAD, razgovorali su o potrebi pokretanja nove ere reforme administracije.

To je bio prvi sastanak odkako je 4. novembra demokrata Obama porazio Mekejna, republikanskog senatora iz savezne države Arizona.

Obama će ući u Belu kuću 20. januara 2009.

Američka kompanija sa najvećom svetskom mrežom za pružanje finansijskih usluga Sitigrup saopštila je da planira da u narednim mesecima otpusti dodatnih 50.000 zaposlenih, u pokušaju da smanji troškove za personal za oko 20 odsto.

Broj zaposlenih u kompaniji će tako pasti sa 352.000 na oko 300.000, objasnila je uprava banke na sastanku akcionara.

Sitigrup je već ukinula 23.000 radnih mesta od početka godine.

U periodu od juna do septembra ova kompanija je ostvarila neto gubitak od 2,8 milijardi dolara, zabeleživši negativan saldo četiri kvartala zaredom.

Vrednost akcija kompanije pala je za čak 70 odsto od početka godine.

Program smanjenja troškova uključuje i prodaju riskantnih akcija, uglavnom vezanih za krizu na hipotekarnom tržištu, i smanjenje ukupnih troškova za petinu.

Kriza nije ugrozila "Soroš fond"

Tekuća finansijska kriza nije zasmetala poznatom finanisijeru, građaninu SAD mađarskog porekla Džordžu Sorošu, da se dodatno obogati.

Vrednost akcija kojima je trgovano u okviru "Soroš fond menadžmenta", uvećana je krajem septembra na blizu 3,84 milijarde dolara, što je četiri odsto više nego u junu, navedeno je u izveštaju fonda, koji je pripremljen za Američku komisiju za hartije od vrednosti (SEC).

Ranije je "Soroš fond menadžment" koji je, u stvari, neka vrsta "hedž fonda", imao novac u akcijama i američkim depozitarnim priznanicama u 135 kompanija, a sada u 105 firmi, navodi se u istom izveštaju za SEC.

"Hedž fondovi" nemaju status normalnog investicionog fonda, a njihovi vlasnici ih osnivaju da bi obavljali rizične tržišne operacije u kojima se, ako posao uspe, ostvaruje ogromna zarada.

Ukupno Sorošovo bogatstvo procenjuje se na više od osam milijardi dolara. On je postao milijarder početkom devedesetih godina prošlog veka, zarađujući ogromne sume u spekulativnim kupovinama i prodajama funte sterlinga i drugih vodećih svetskih valuta, a nakon naglog gubitika tržišne vrednosti britanske novčane jedinice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.